vinonka Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 5 żółtek 1 szkl. cukru 2 łyżki budyniu 1 kost. masła 2 galaretki 30 dag. biszkoptów 2 łyżki kakao owoce WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać suchy budyń. Mleko zagotować i wlać utartą masę żółtkową. Gotować 3-4 min. na dość ostrym ogniu, stale mieszając aby się nie przypaliło. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodać ostudzoną masę i wymieszać. Powstałą masę podzielić na 2 części-do jednej dodać kakao. Formę wysmarować masłem, na dno położyć biszkopty namoczone w tężejącej galaretce. Następnie położyć masę z kakao, potem znowu biszkopty namoczone w tężejącej galaretce i masę białą. Równo rozsmarować, położyć owoce i zalać galaretką. Włożyć do lodówki. SMACZNEGO!!!!! UWAGA!!!! Jest to przepis na małą tortownicę!!! I trzeba naprawdę bardzo szybko mieszać mleko z masą żółtkową bo łatwo się przypala! Najlepiej jak jedna osoba wlewa masę żółtkową a druga miesza! Ale ciasto rewelacyjne- masa ma posmak lodów! Polecam! Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 zrobiłam mojej mamie na imieniny-świetny przepis Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi