asienka19873 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 biszkopt: - 7 jajek, - 1 szkl. cukru (ok.200g) - 1,5 szkl. maki tortowej (ok.200g) - 0,5 szkl. maki ziemniaczanej (ok.70g) - 2,5 lyzeczki proszku do pieczenia, - 1 lyzka octu, - 1 cukier waniliowy, - 4 lyzeczki mielonych orzechow laskowych( ok 30g) Bialka ubic na sztywno,dodac cukier i cukier waniliowy, wymieszac z zoltkami. Obie maki + proszek do pieczenia + orzechy wymieszac i polaczyc delikatnie z masa jajeczna. na koniec dodac ocet. Piec ok 30-40 min w temp.180°C . W tortownicy o srednicy 28 cm lub 26 cm (bedzie wyzsze) .Po upieczeniu wystudzic. krem orzechowy: - 40 dag mielonych orzechow (u mnie laskowe) - 300ml wrzacego mleka, - 2 kostki masla (50 dag) - 1,5 szkl. cukru pudru, - olejek rumowy, - 2 duze lyzki kremu czekoladowego typu Nutella(nie koniecznie jesli sie nie ma pod reka) Orzechy wsypujemy do miski,zalewamy wrzacym mlekiem i zostawiamy do ostygniecia. Maslo ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do masla dodajemy stopniowo zimne orzechy,dokladnie mieszajac. Na koniec dodajemy krem czekoladowy i olejek rumowy wg wlasnego smaku. Poncz: Szklanka przegotowanej wody+ 2 lyzeczki cukru + kilka kropel aromatu rumowego,jesli ktos lubi mozna dac alkohol. Wykonanie: Biszkopt przekroic na 3 placki. Naponczowac krazki biszkoptu i przekladac kremem. Ozdobic wg uznania. Schlodzic. a tak wygladal moj torcik,nie mam zdjecia w przekroju, tort byl niespodzianka :) Na imprezie poszedl jako pierwszy. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.