Skocz do zawartości

Jabłka W Zalewie Słodko Kwaśnej


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Potrzebuję przepisu na jabłka w zalewie słodko kwaśnej . Tylko z tym, że przepis musi być bez cebuli . Nigdzie nie mogę znaleźć tego przepisu a jeśli już znajdę jakiś to jest on z cebulą. Z góry dziękuję .

Opublikowano

Witam !

Potrzebuję przepisu na jabłka w zalewie słodko kwaśnej . Tylko z tym, że przepis musi być bez cebuli . Nigdzie nie mogę znaleźć tego przepisu a jeśli już znajdę jakiś to jest on z cebulą. Z góry dziękuję .

Witam i podaję przepis, nie wiem czy ten będzie odpowiadał Tobie. Na martnatę przeznacza się jabłka z odmian kwaśnych jeszcze nie zupełnie dojrzałe, wtedy lepiej zachowują swój kształt.

2 kg jabłek

Przyprawy: goździki, cynamon, skórka cytrynowa, pieprz, ziele angielskie, pół łyżeczki nasion gorczycy,

Zalewa:

0,4 l wody

30 - 40 dag cukru

0,05 - 0,10 ml octu 10%

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub w krążki ( o średnicy 1,5 cm) i wydrążyć gniazda nasienne. W czasie przygotowania jabłka skropić wodą z kwasem cytrynowym, aby nie ciemniały. Jabłka najlepiej zanurzyć na sicie na 1 min. we wrzącej wodzie, lekko zakwaszonej, a po osączeniu ułożyć w słojach i dodać przyprawy. Przygotować zalewę i goracą napełnić słoje. Pasteryzować około 25 min.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.