Gość Ozzyx Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2010 Witam ! Potrzebuję przepisu na jabłka w zalewie słodko kwaśnej . Tylko z tym, że przepis musi być bez cebuli . Nigdzie nie mogę znaleźć tego przepisu a jeśli już znajdę jakiś to jest on z cebulą. Z góry dziękuję . Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Witam ! Potrzebuję przepisu na jabłka w zalewie słodko kwaśnej . Tylko z tym, że przepis musi być bez cebuli . Nigdzie nie mogę znaleźć tego przepisu a jeśli już znajdę jakiś to jest on z cebulą. Z góry dziękuję . Witam i podaję przepis, nie wiem czy ten będzie odpowiadał Tobie. Na martnatę przeznacza się jabłka z odmian kwaśnych jeszcze nie zupełnie dojrzałe, wtedy lepiej zachowują swój kształt. 2 kg jabłek Przyprawy: goździki, cynamon, skórka cytrynowa, pieprz, ziele angielskie, pół łyżeczki nasion gorczycy, Zalewa: 0,4 l wody 30 - 40 dag cukru 0,05 - 0,10 ml octu 10% Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub w krążki ( o średnicy 1,5 cm) i wydrążyć gniazda nasienne. W czasie przygotowania jabłka skropić wodą z kwasem cytrynowym, aby nie ciemniały. Jabłka najlepiej zanurzyć na sicie na 1 min. we wrzącej wodzie, lekko zakwaszonej, a po osączeniu ułożyć w słojach i dodać przyprawy. Przygotować zalewę i goracą napełnić słoje. Pasteryzować około 25 min. Cytuj
Gość Ozzyx Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Wielkie dzięki właśnie o ten przepis mi chodziło . Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Z przyjemnością ucieszyłam się że przepis który użyczyłam jest właściwy. Dziękuję za udzieloną mi odpowiedź i serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.