AlCIA111 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 SKŁADNIKI: 0,5 litra wódki 1 kostka masła 8 żółtek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy WYKONANIE: Masło, cukier i cukier wanikiowy dokładnie utrzeć. Następnie dodawać po 1 żółtku .Cały czas ucierać - następnie powoli wlewać wódkę. Cytuj
uretan Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 To smakuje ładnie, ale czy nie za dużo masła? Cytuj
->Renia<- Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Ja zamiast masła dodaję mleko skondensowane niesłodzone i jest bardzo dobry 8) Pozdrawiam Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 2 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Z mleczkiem skondensowanym jeszcze nie robiłam. Może podasz swój przepis ? Jeśli chodzi o ilość masła to w trakcie delektowania się ajerkoniakiem nie wyczuwa się go. Ajerkoniak jest gęsty i w smaku prawie taki jak prawdziwy. Musisz go spróbować a sam ocenisz. Cytuj
kita_golub Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 ja robię inaczej mleko w puszce (2 szt) wkładam jeszcze nie otwarte do garnka z wrzącą wodą i tak gotuję z 45 min do 1 godziny po wystudzeniu puszek otwieram i dodaje do 1/4 l spirytusu (może być czysta wódka) to jest podstawowy półprodukt z którego w zalezności od smaku "doprawiam" i tak np. chcąc otrzymać likier czekoladowy rozpuszczam słoiczek nutelli i do jeszcze ciepłej masy dolewam mój półprodukt likier waniliowy: rozpuszczam 2 torebli cukru wanilinowego (tak jak na polewę do ciast) i dodaję półprodukt za każdym razem wychodzi i nie ma kłopotu że się coś zważy 8) Cytuj
->Renia<- Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 30 dkg cukru 1/4 litra spirytusu 6 żółtek 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.