basga Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Przepis z mojego zeszytu,niestety już nie wiem skąd. :( Dziś po raz pierwszy upiekłam i już połowy nie ma od południa. Ciasto:30 dkg mąki 10 dkg cukru 1 jajko 2 łyżki mleka /dałam śmietanę/ 10 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku Zagnieść ciasto. Masa:20 dkg zmielonych orzechów /tu włoskie/ 10 dkg cukru /następnym razem dam mniej / 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany cukier wanilinowy 1 łyżka rumu /dałam likier kokosowy / Na parze ubić całe jajko+białko+cukier,wystudzić,potem dodać zmielone orzechy,śmietanę i rum. Ciasto rozwałkować na prostokąt,dłuższy bok posmarować roztrzepanym żółtkiem i nałożyć masę orzechową. Zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na 1 godzinkę.Potem posmarować żółtkiem i piec około 1 godz.w 180*C. Moje ciasto było dosyć klejące więc wałkowałam je na brązowym papierze do pieczenia i potem bardzo łatwo było zwijać bo tylko papier unosiłam i prawie samo ładnie się rolowało.Jednak chyba niezbyt mocno schłodziłam bo przy pieczeniu trochę się rozlała na bok ale ...sami zobaczcie jak wygląda bo co do smaku to nie mam zastrzeżeń,no może ciut za słodka ta masa była. Cytuj
figiel Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Basiu po raz pierwszy spotykam się z takim przepisem - rolada z kruchego ciasta i pieczona razem z nadzieniem :) . A moze zawinąć schłodzoną roladę w papier do pieczenia i tak piec ? Kiedyś piekłam tak makowce . Pozdrawiam sylwestrowo :( Cytuj
basga Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 A wiesz,że teraz sobie przypomniałam,że gdzieś w necie kiedyś czytałam o Twoim sposobie,ale ciasto się chyba nie przyrumieni w ten sposób,chyba,że przed końcem pieczenia zdejmuje się papier?A propo papieru-niedawno po raz pierwszy kupiłam taki woskowany z obu stron brązowy papier do pieczenia-mówię Wam:rewelacja,że ja go dotąd nie używałam!!!Ostatnio wzięło mnie na ciasteczka i już kilka razy piekłam na tym samym papierze i nic się nie przykleja a papier nie zniszczony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.