Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 1 paczka margaryny 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 500g mąki 1łyżeczka sodki 1łyżeczka octu Zagniatamy cisto > odkładamy do lodówki na 1h Formujemy małe kuleczki pieczemy w formie 4-5 min z obu stron . Krem : 150g zmielonych orzechów 10 łyżek mleka 1/2 kostki masła 150g cukru pudru Lub jakikolwiek ulubiony krem > może być nawet karpatkowy . Ja tym razem zrobiłam z > masła, nutelli i śliwek suszonych > łyżki likieru migdałowego .

post-3146-013806600 1293911498_thumb.jpg

post-3146-077716800 1293911516_thumb.jpg

Opublikowano

Pamiętam te orzeszki chyba sprzed 20 lat!Czy masz taką "patelnię" zamykaną do nich czy wymyślili coś nowszego? :mrgreen:

Opublikowano

Podczas Świąt jadłam te orzeszki po raz pierwszy w życiu. Pyszne,moja Ala nie mogła się najeśc. Były pieczone na takiej starej żeliwnej "patelni",ale mówiła mi żona kuzyna,że pojawiły się takie urządzenia typu gofrownica,opiekacz z wkładem na orzechy. No,bo na tej żeliwnej można piec (smażyc) je tylko na ogniu,a przy płycie ceramicznej to "mały" problem :mrgreen: Aha,te były z kremem karpatkowym.

Opublikowano

uwielbiamy te orzeszki,u mnie zawsze sa z takim kremem jak na blok czyli z mlekiem w proszku :mrgreen: pychota mama ma taka stara zeliwna patelnie a ja niestety nie mam jak ich uoiec ze wzgledu na plytke ceramiczna wlasnie ;(

Opublikowano

A wiecie,że widziałam w sklepie pojedyńcze foremki na orzeszki /takie jak na babeczki / ale nie wiem,czy one się sprawdzają.

Opublikowano

Dorotko super to urządzenie > przynajmniej tak wygląda :wink: Ciekawa jestem jak się sprawuje w użytku :mrgreen: Ja niestety mam tą starą wersję > zakupioną od " Ruskich " ponad 20 lat temu :grin:

Opublikowano

Basiu ja też mam takie pojedyncze foremki i często z nich korzystam. Są super :mrgreen: . Nie robiłam z przepisu Katarzyny więc nie wiem jak smakują. Mój przepis : 20 dag mąki 16 dag masła 12 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich mielonych trochę kakao Przekładam je masą kajmakową lub kremem maślanym.

Opublikowano

:mrgreen: ja robilam orzeszki chyba z miesiac temu z troche innego przepisu. Nie kupowalam patelni do orzeszkow bo podobnie jak mart mam plyte ceramiczna wiec siostra zakupila mi na allegro takie male pojedyncze foremki i w tych malych foremkach je zrobilam,troche trzeba sie napracowac ale sa tego warte .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.