Katarzyna Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 Ciasto: 1 paczka margaryny 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 500g mąki 1łyżeczka sodki 1łyżeczka octu Zagniatamy cisto > odkładamy do lodówki na 1h Formujemy małe kuleczki pieczemy w formie 4-5 min z obu stron . Krem : 150g zmielonych orzechów 10 łyżek mleka 1/2 kostki masła 150g cukru pudru Lub jakikolwiek ulubiony krem > może być nawet karpatkowy . Ja tym razem zrobiłam z > masła, nutelli i śliwek suszonych > łyżki likieru migdałowego . Cytuj
basga Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 Pamiętam te orzeszki chyba sprzed 20 lat!Czy masz taką "patelnię" zamykaną do nich czy wymyślili coś nowszego? :mrgreen: Cytuj
Basia K Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Podczas Świąt jadłam te orzeszki po raz pierwszy w życiu. Pyszne,moja Ala nie mogła się najeśc. Były pieczone na takiej starej żeliwnej "patelni",ale mówiła mi żona kuzyna,że pojawiły się takie urządzenia typu gofrownica,opiekacz z wkładem na orzechy. No,bo na tej żeliwnej można piec (smażyc) je tylko na ogniu,a przy płycie ceramicznej to "mały" problem :mrgreen: Aha,te były z kremem karpatkowym. Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Mmm... Kasiu jakie apetyczne orzeszki :mrgreen: Cytuj
mart Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 uwielbiamy te orzeszki,u mnie zawsze sa z takim kremem jak na blok czyli z mlekiem w proszku :mrgreen: pychota mama ma taka stara zeliwna patelnie a ja niestety nie mam jak ich uoiec ze wzgledu na plytke ceramiczna wlasnie ;( Cytuj
basga Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 A wiecie,że widziałam w sklepie pojedyńcze foremki na orzeszki /takie jak na babeczki / ale nie wiem,czy one się sprawdzają. Cytuj
Dorunia Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Na allegro są takie opiekacze z wkładkami na orzeszki itp. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Dorotko super to urządzenie > przynajmniej tak wygląda :wink: Ciekawa jestem jak się sprawuje w użytku :mrgreen: Ja niestety mam tą starą wersję > zakupioną od " Ruskich " ponad 20 lat temu :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Basiu moja siostra ma takie pojedyncze foremki na orzeszki i mówi,że świetnie się sprawdzają. Cytuj
Jolcia Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Basiu ja też mam takie pojedyncze foremki i często z nich korzystam. Są super :mrgreen: . Nie robiłam z przepisu Katarzyny więc nie wiem jak smakują. Mój przepis : 20 dag mąki 16 dag masła 12 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich mielonych trochę kakao Przekładam je masą kajmakową lub kremem maślanym. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 :mrgreen: ja robilam orzeszki chyba z miesiac temu z troche innego przepisu. Nie kupowalam patelni do orzeszkow bo podobnie jak mart mam plyte ceramiczna wiec siostra zakupila mi na allegro takie male pojedyncze foremki i w tych malych foremkach je zrobilam,troche trzeba sie napracowac ale sa tego warte . Cytuj
basga Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 A czy te pojedyńcze foremki się nie wywracają?No bo one są okrągłe od spodu... Cytuj
Jolcia Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Basiu nie przewracają się :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.