Skocz do zawartości

Biszkopt z masą cytrynową.


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maria48
Opublikowano

Biszkopt: 8 jaj 25 dkg cukru 15 dkg mąki tortowej 10 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 szklanki wody 1 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny "PALMY" 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja 2 cytryny Przygotowanie: a) biszkopt: Ubić białka, powoli dodawać cukier, a następnie żółtka i lekko wymieszać. Następnie dodać mąki z proszkiem (przesiane przez sitko) i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blachę (wyłożoną papierem), piec na złoty kolor w 200 st.C. B) masa: 2 szklanki wody, cukier, margarynę, sok i skórkę z 2 cytryn zagotować. Następnie w trzeciej szklance wody rozmącić 3 całe jaja z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej (aby nie było grudek całość przelac przez sitko) i wlać do gotującej się masy. Gorącą masę wylać na przekrojony wcześniej biszkopt i przykryć drugą połową tego biszkoptu. Na wierzch przygotowanego ciasta można zrobić lukier z 1/2 cytryny i 4 łyżek puder cukru oraz posypać kolorowymi cukierkami. Przepis na dużą blachę ( z pieca elektrycznego). Życzę smacznego...

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jaki fajny prosty przepis w wykonaniu. Zrobię na niedzielę , mój syn lubi cytrynowce zobaczymy!! :)

Opublikowano

Ciasto pyszne!!! :) mięciutki biszkopt ,masa kwaskowo słodka :) mniam , mniam przepis zagości w moich ulubionych przepisach pozdrawiam Magdalena!!! :P

Opublikowano

Ciasto podzieliłam i mam na niedzielę , bo synek "smaka "nabrał i przystawł się do ciasta. A co Dorotka piekła na niedzielę ? pozdrawiam Magdalena!!! :)

Opublikowano

Barnimku (o)!! napisz proszę przepis na ciemny biszkopt ,który pieczesz i oczywiście Ci się udaje, pozdrawiam Magdalena!!! :)

Opublikowano

Droga Madziu oto przepis na ciemny biszkopt, który zawsze mi sie udaje: składniki: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, następnie z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i żółtka, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek, na końcu wsypać kakao i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 st. C około 30-40 minut. Smacznego!

Opublikowano

Dziękuję bardzo za przepis i szybką odpowiedż- skorzystam przy najbliższej okazji .Ciemny biszkopt i masa cytrynowa fajny efekt pozdrawiam Madzia!!!

Opublikowano

Niestety na tą niedzielę nie mieliśmy żadnych słodkości - niestety - brak czasu - ale na następną to już nie popuszczę - ciasto będzie :)

  • 1 rok później...
Opublikowano

Całe jajka do masy? :oops: chyba jeszcze tak nie robiłam :oops: Czy nie wystarczą same żółtka?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.