Gość Maria48 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Biszkopt: 8 jaj 25 dkg cukru 15 dkg mąki tortowej 10 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 szklanki wody 1 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny "PALMY" 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja 2 cytryny Przygotowanie: a) biszkopt: Ubić białka, powoli dodawać cukier, a następnie żółtka i lekko wymieszać. Następnie dodać mąki z proszkiem (przesiane przez sitko) i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blachę (wyłożoną papierem), piec na złoty kolor w 200 st.C. B) masa: 2 szklanki wody, cukier, margarynę, sok i skórkę z 2 cytryn zagotować. Następnie w trzeciej szklance wody rozmącić 3 całe jaja z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej (aby nie było grudek całość przelac przez sitko) i wlać do gotującej się masy. Gorącą masę wylać na przekrojony wcześniej biszkopt i przykryć drugą połową tego biszkoptu. Na wierzch przygotowanego ciasta można zrobić lukier z 1/2 cytryny i 4 łyżek puder cukru oraz posypać kolorowymi cukierkami. Przepis na dużą blachę ( z pieca elektrycznego). Życzę smacznego... Cytuj
Magdalena Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Jaki fajny prosty przepis w wykonaniu. Zrobię na niedzielę , mój syn lubi cytrynowce zobaczymy!! :) Cytuj
Magdalena Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Ciasto pyszne!!! :) mięciutki biszkopt ,masa kwaskowo słodka :) mniam , mniam przepis zagości w moich ulubionych przepisach pozdrawiam Magdalena!!! :P Cytuj
Marcin Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Czyli rozumiem, że do niedzieli nie dotrzyma i trzeba będzie piec nowy :) Cytuj
Magdalena Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Ciasto podzieliłam i mam na niedzielę , bo synek "smaka "nabrał i przystawł się do ciasta. A co Dorotka piekła na niedzielę ? pozdrawiam Magdalena!!! :) Cytuj
Bernimek Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Przepis bardzo udany. Przypadł do gustu moim domownikom i sobotnim gościom. Zrobiłam z ciemnym biszkoptem ... Bardzo dziekuję! Pozdrawiam autora! Cytuj
Magdalena Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Barnimku (o)!! napisz proszę przepis na ciemny biszkopt ,który pieczesz i oczywiście Ci się udaje, pozdrawiam Magdalena!!! :) Cytuj
Bernimek Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Droga Madziu oto przepis na ciemny biszkopt, który zawsze mi sie udaje: składniki: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, następnie z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i żółtka, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek, na końcu wsypać kakao i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 st. C około 30-40 minut. Smacznego! Cytuj
Magdalena Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Dziękuję bardzo za przepis i szybką odpowiedż- skorzystam przy najbliższej okazji .Ciemny biszkopt i masa cytrynowa fajny efekt pozdrawiam Madzia!!! Cytuj
Marcin Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Niestety na tą niedzielę nie mieliśmy żadnych słodkości - niestety - brak czasu - ale na następną to już nie popuszczę - ciasto będzie :) Cytuj
agnieszka Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 robie podobne z tym ze masa bez jajek...jest tu na str...20...mysle jednak ze i smakuje podobnie....wiec polecam... Cytuj
basga Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Całe jajka do masy? :oops: chyba jeszcze tak nie robiłam :oops: Czy nie wystarczą same żółtka? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.