Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis znalazłam w necie na Smakerze,dziś sama upiekłam,posmakował więc podzielę się przepisem. Ciemny biszkopt: jajka 6 szt cukier 1 szklanka olej 6 łyżek mąka 1,5 szklanki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki 3 łyżki kakao Masa serowa ser śmietankowy 0,5 kg jajka 2 szt Margaryna 0,5 kostki cukier 3/4 szklanki cukier wanilinowy budyń śmietankowy z cukrem 1 mleko do rozrobienia budyniu 1/4 szklanki Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej likier amaretto, sok z cytryny polewa czekoladowa 1. BISZKOPT: białka ubić dodając cukier, dodać żółtka , olej, kakao , na koniec mąkę i proszek - delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę i piec ok. 40 min w 160 stopniach do "suchego patyczka". :mrgreen: Przekroić placek na dwie części i nasączyć ulubionym ponczem. 2. MASA SEROWA: W garnku roztopić margarynę z cukrem. W misce utrzeć ser i całe jajka,dodawać po łyżce masy serowej do rozgrzanej margaryny (będącej cały czas na małym ogniu) i mieszać. W mleku rozrobić budyń i wlać do masy mieszając aż stężeje. Zagotować chwilę jak zwykle gotuje się budyń. Ciepłą masę wylać na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu,lekko docisnąć. post-4359-003567100 1296660730_thumb.jpg 3. Polać polewą i ozdobić dowolnie-ja posypałam wiórkami.

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję Basqa za podzielenie się przepisem. Przepadam za ciastami z masą serową i sernikami w ogóle, więc na pewno upiekę to ciasto. Super! A Twoje zdjęcie bardzo zachęca :mrgreen: Pozdrawiam cieplutko. Kinga.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Basqa, upiekłam ten placek z małymi zmianami.. zrobiłam jasny biszkopt, bo akurat zabrakło mi kakao.. i nie w dużej formie a w tortownicy. Bardzo dobry w smaku - tak jak gotowany sernik :) Tylko mogłam upiec biszkopt z mniejszej ilości jajek, bo wyszedł za wysoki i masa serowa trochę w nim "zginęła" :grin: Ale ogólnie ciasto smaczne. Wierzch oblałam czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi :oops: A oto efekt: post-8290-036259000 1304761216_thumb.jpg post-8290-062239300 1304763102_thumb.jpg Dziękuję za przepis i pozdrawiam wiosennie :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.