justhi Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 W "Giełdzie przepisów" zobaczyłam grudniową prośbę o przepis na rolmopsy śledziowe w zalewie octowej. Mój przepis nie jest taki, jest już koniec stycznia, ale wypróbowałam go na minioną kolację wigilijną i nam b.smakował. 8 filetów matiasów 8 korniszonów 2 małe czerwone cebule ZALEWA: 1 łyżeczka gorczycy parę ziaren pieprzu 1 łyżka miodu 3/5 szk. wytrawnego czerwonego wina 2/5 szk. octu winnego Korniszony oraz filety przekroić na pół podłużnie. Zawinąć połówki korniszonów w paski śledzia i pospinać wykałaczkami. ułożyć rolmopsy ciasno obok siebie, w szerokim naczyniu. Obrane cebule pokroić w cienkie krążki i porozkładać równomiernie na filetach. wszystkie przyprawy wrzucić do garnka z winem i octem gotować na wolnym ogniu 20 minut. przestygniętą zalewą zalać filety. Przykryte naczynie wstawić do lodówki na 12 godzin. Ps. Dla mnie zalewy przygotowanej z w/w składników było za mało i przygotowywałam jeszcze jedną porcję, by całkowicie zalać śledzie. A może nie powinny być zupełnie zalane? Nie wiem. Najważniejsze, że były dobre :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi