Dorunia Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Znalazłam ten przepis na Wielkim Żarciu...zrobiłam,zasmakował nam i postanowiłam się nim z Wami podzielić...bardzo dobrze smakuje z dziczyzną,ale równie doby jest z pieczenią wieprzową 🙂 -2 dkg.suszonych grzybów -4 łyżki smalcu -1 cebula -3 łyżki mąki -15 dkg wędzonego boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -2 ogórki kiszone -1 łyżka musztardy -1/2 szk.czerwonego wytrawnego wina(lub bulionu) -3 ząbki czosnku -sól,pieprz,cukier,papryka do smaku Grzyby namoczyć,ugotować,pokroić w paski.Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni...dodać pokrojoną w piórka cebulkę,koncentrat pomidorowy i zasmażyć chwilkę,całość zalać wywarem z grzybów...dodać pokrojone w paski grzybki,ogórek i resztę składników. Doprawić solą,pieprzem,cukrem i papryką.Tak przygotowany sos zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i smalcu po czym zmieszać z winem:) 1 Cytuj
kapik Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Kurcze to naprawdę może być smaczne, bede próbował na weekendzie zrobić z kluskami kładzionymi na wode. Podzielę się z Wami efektami :razz: Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 Myślę, że tu chodzi o cokolwiek co nie jest pieczarką :) A jeśli byłyby to świeże grzyby, to sos byłby chyba jeszcze lepszy :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 Proszę, udanego sosu życzę i smacznego :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi