AlCIA111 Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Przepis na blaszkę wielkości tortownicy. Składniki: 2 paczki krakersów (okrągłe lub prostokątne) 20 dkg wiórek kokosowych 1 opakowanie cukru wanikiowego 1/2 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu kokosowego, waniliowego lub mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka otrzeć mikserem z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować aż uzyska się konsystencję budyniu, przestudzić. Zmiksować masło stopniowo dodając wystudzony budyń, dodać 3/4 wiórek kokosowych, wymieszać. Na dnie formy ułożyć krakersy, rozsmarować 1/3 masy, układać na przemian warstwę krakersów i masę. Ostanią warstwą powinna być masa. wierzch posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. SMACZNEGO !!!! Cytuj
adelajda Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Używam herbatniki i jako ostatnią warstwę daje ciastka namoczone dobrze w wódce polewam polewą czekoladową. Ciasto raczej nie dla dzieci... 8) Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Witam :D Przepis bardzo łatwy, a ciasto bardzo dobre - polecam :) Proszę zerknąć jak apetycznie się prezentuje: Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :) Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Dorotko faktycznie wykwintnie się prezentuje. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 tak piękny chętnie bym jeszcze w :D przekroju zobaczyła Cytuj
mart Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 klasa! zatopiloby sie zabki :D Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Dorotko dziękujemy za piękne fotki,większość z nas to wzrokowcy,podejrzewam że teraz więcej osób chętnych się znajdzie do wypróbowania przepisu-pozdrawiam :D Cytuj
Yola79 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 zrobiłam i przyznaje fantastyczne. Troche mało mi tej masy wyszło ale następnym razem zrobie z 2 porcji. masa smakuje dokładnie jak oryginalne zakupione w sklepie raffaello. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.