justhi Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2011 50 dag wieprzowiny bez kości 1/2 szk. śmietany czerstwa bułka 2 dag mąki 1/2 szk. mleka 2 jajka 8 dag przyprawy uniwersalnej (ja używam soli i pieprzu) natka pietruszki tłuszcz do smażenia FARSZ: czerstwa bułka sól, pieprz 1 1/2 dag suszonych grzybów 4 dag masła, cebula Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać zmieloną czerstwą bułkę. grzyby ugotować, drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Mięso zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę (wolę dodać bułkę tartą), jajka, przyprawę uniwersalną, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować owalne zrazy, wkładać po łyżce farszu. Następnie oprószyć je mąką, obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do płaskiego rondla, podlać wywarem pozostałym z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem 30 minut. Sos zagęścić mąką, dodać śmietanę. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, gryczaną lub makaronem. Cytuj
figiel Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam ! Justynko dziekuję za przepis --- zrazy super smaczne !!!!!! Pięknie pachniało podczas pieczenia . Polecam -coś innego z mięsa mielonego :) -POLECAM !!!! Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Mmmm... Figielku ale kusisz, kusisz tymi zrazami. Wyszły Ci rewelacyjne - gratuluję! :) Też będę musiała spróbować w najbliższym czasie :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Ciekawy ten farsz...ja robiłam takie zrazy z mielonego,ale do środka wkładałam paprykę z porem i lekko smarowałam musztardą:) Cytuj
justhi Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam ! Justynko dziekuję za przepis --- zrazy super smaczne !!!!!! Pięknie pachniało podczas pieczenia . Polecam -coś innego z mięsa mielonego :) -POLECAM !!!! Cieszę się, że Ci smakowały :) I nie są z wołowiny. Już je pomroziłaś na poniedziałek? Cytuj
figiel Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Tak cześć pomrożona i część zjedzona :) :) Cytuj
ela52 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Witaj Doruniu! Czy do tego farszu dajesz surowa papryke i por? Z góry dziekuje za odpowiedz. Cytuj
Dorunia Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2011 Witaj Elu :) Tak daję surową paprykę i surowy por do środka i w trakcie gotowania to wszystko zmięknie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.