Elzbieta74 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 8 średnich ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 15 dag. sera mozzarella (lub innego sera żółtego) olej,sól,pieprz,Ziarenka Smaku Ziemniaki umyć,ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie,odcedzić,ostudzić.Papryki i cebulę pokroić w kostkę,ser mozzarella zetrzeć na tarce.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,podsmażyć cebulę,gdy się lekko zrumieni dodać paprykę,smażyć,aż papryka zrobi się lekko miękka,przyprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem,ostudzić.Do wystudzonej papryki dodać 10 dag. sera mozzarella,wymieszać.Ziemniaki przekroić na pół,łyżeczką wyjąć trochę miąższu ze środka,napełnić ziemniaki farszem,posypać resztą startego sera,wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika,zapiekać,aż do rozpuszczenia się sera.Podawać z mięsem i surówką lub jako przystawkę. Cytuj
anette Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie, aż muszę spróbować, a ja zdaje się wspominałam już o ziemniakach faszerowanych z twarożkiem, też są rewelacyjne ! Przypomniał mi się też inny przepis podejrzany na Litwie a mianowicie na zwykłe placki ziemniaczane które podawane są tam z gęstą śmietana i np łososiem, ale ja zamiast śmietany wolę twarożek z jakimś dodatkiem, np papryką robiony samodzielnie lub kupiony gotowy ( ważne by nie był maziowaty ! ) i danie gotowe. Cytuj
Elzbieta74 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Takie ziemniaczki jadłam w restauracji,a ja jestem taka,że jak mi coś smakuje to zaraz patrzę z czego się danie składa, a później robię to w domu,te ziemniaczki są pyszne,do tego jeszcze jakieś mięsko i obiad gotowy,polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi