Elzbieta74 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 CIASTO:5 jajek,5 łyżek cukru,5 łyżek mąki pszennej,pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA:5 żółtek,3 łyżki mąki pszennej,0.5 l.mleka,1 masło,1 szklanka cukru pudru PIANA:1.5 łyżki żelatyny,5 białek,1 szklanka cukru. POLEWA:pół kostki margaryny,2 łyżki kakao,2 łyżki cukru,1 jajko CIASTO:oddzielić żółtka od białek,białka ubić,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,nastepnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem.Ciasto upiec na złoty kolor.MASA:żółtka wymieszać z mąką i mlekiem,stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń.Masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z wystudzonym budyniem.Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.PIANA:w połowie szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę.Białka ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec ubijania szklankę cukru.Następnie wlać wystudzoną żelatynę,wymieszać i od razu wyłożyć na masę.POLEWA:margarynę roztopić ,dodać kakao,cukier,ucierać łyżką,aż trochę wystygnie,potem dodać roztrzepane jajko,jeszcze ucierać,po czym wylać na pianę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.