IGA Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Stary przepis, wielokrotnie wypróbowany. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki mąki tortowej (lub innej pszennej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę 34x25 ( moja ma takie wymiary na górze, dno trochę mniejsze), przez sito posypać cienko kakaem. Masa serowa: 1,5 kg sera 1 kostka margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 budyniu śmietankowego kilka kropel aromatu migdałowego lub wg upodobań bakalie(niekoniecznie) Ser zmielić razem z margaryną, dodać żółtka, cukier i pozostałe składniki, na końcu pianę z białek. Masę kłaść na ciasto delikatnie żeby nie zmieszać z kakaem. Wyrównać. Można narysować kratkę widelcem. Ja piekę "na oko" w temp. 180 stopni Cytuj
basga Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 Ale ładnie się prezentuje ten serniczek. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2011 Serniczek cudo i tak apetycznie wygląda aż mi ślinka cieknie.... Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi