panrafal Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 Po raz pierwszy w zyciu postanowilem zrobic tradycyjne risotto, czyli ryz gotowany w bulionie, na patelni zamiast w wodzie i w garnku. W przepisie bylo podane aby odmierzyc 300g ryzu i zalac szklanka bulionu, potem gotowac 15 min. Ryz odmierzylem na oko, tzn wsypalem mniej wiecej 350ml, zakladajac (mam nadzieje, ze slusznie), iz ryz ma mniejsza gestosc niz woda. Nastepnie zalalem szklanka bulionu i zaczalem gotowac na patelni. Po 3 minutach bulion zniknal, musialem dolac kolejna szklanke, bo ryz zaczal sie przypalac. Chwile pozniej potrzebna byla kolejna szklanka, potem jeszcze jedna, w koncu zabraklo mi bulionu, wiec zaczalem dolewac wody. Po ok 25 minutach mialem juz dosc tego gotowania i wylaczylem NADAL twardawy ryz. Czy ktos jest w stanie mi powiedziec co poszlo nie tak? Albo podac jakis rozsadny przepis na risotto bo wydaje mi sie, ze proporcja szklanka bulionu/ 300g ryzu to cos w stylu lyzka wody / 1ziemniaka, po prostu absurd. Cytuj
Niedzwiadu Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 do "tradycyjnego risotta" potrzebujesz: jedna obrana cebula oliwę/olej ryż arborio jedna szklanka(250ml = 200g)( proporcja 1szklanka ryżu dwie szklanki wody) bulion 1l 50 ml białego wytrawne/pół wytrawnego wina sól pieprz do smaku garnek minimum 2l z przykrywką podsmażasz na oliwie lub oleju cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucasz szklankę ryżu, prażysz go i mieszasz przez 10 min poczym dolewasz 1/4 bulionu, przykrywasz ryż i odstawiasz na mały ogień mieszając go co jakiś czas, jak bulion odparuje dodajesz znów 1/4 bulionu i odparowujesz na małym ogniu, czynność powtarzasz dwu krotnie, pod koniec wlewasz wino i je odparowujesz. smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.