Dorota Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Te pulchne ciasteczka drożdżowe - tzw. pączki, nadziewane zazwyczaj różaną konfiturą, mają w tym tygodniu "swoje święto". Tłusty czwartek, to już za kilka dni, warto więc wybrać sobie przepis już teraz. Pączkowe propozycje w jednym miejscu, zapraszam: z dodatkiem jogurtu naturalnego; - dwa przepisy - jeden z dużą ilością żółtek, a drugi z ziemniakami; - pączki z mąki wrocławskiej i z krupczatki; - szybkie w wykonaniu; - oblane lukrem i przyozdobione smażoną skórką z pomarańczy; - tradycyjne pączki smażone na margarynie Palma i obsypane cukrem pudrem; - trochę pracochłonne, ale pyszne; - pączki z dodatkiem smalcu; - pączki z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej; - pączki z dodatkiem rumu, wanilii i otartej skórki z pomarańczy; https://www.smaczny.pl/forum/topic/5985-paczki-z-ziemniakow/ - pączki z ziemniaków; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1906-paczki-z-lodowki/ - ciasto odpoczywa w lodówce, a gdy zacznie rosnąć formujemy z niego pączki; https://www.smaczny.pl/forum/topic/3592-paczki-ptysiowe/ - pączki wiedeńskie polane lukrem; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4104-paczki-ptysiowe/ - pączki polane pysznym czekoladowym sosem; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4500-paczki-francuskie/ - pączki z dodatkiem białego chudego twarogu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1991-holenderskie-paczki-ryzowe/ - pączki z dodatkiem orzechów włoskich, kandyzowanych wiśni i rumu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/59-szybkie-paczki/ z dodatkiem waniliowych serków homogenizowanych; https://www.smaczny.pl/forum/topic/8709-serowe-pileczki/ bardzo apetyczne mini pączki; https://www.smaczny.pl/forum/topic/5938-paczuszki-szybkie-ale-dobre/ - pączuszki szybkie i dobre; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4136-paczki-blyskawiczne/ - pączki z serkiem homogenizowanym, kładzione łyżką na rozgrzany tłuszcz; https://www.smaczny.pl/forum/topic/3695-paczki-z-ciasta-twarogowego/ -zamiast drożdży - proszek do pieczenia; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7177-moje-oponki/ - wersja bez cukru; https://www.smaczny.pl/forum/topic/2508-oponki-mojej-mamy/ - oponki ze zmielonym twarogiem; https://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ i https://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ - wałkowane ciasto, wykrawane i na rozgrzany tłuszcz dawane; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1774-serowe-oponki/ - z dodatkiem masła roślinnego; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1768-oponki-dunaty/ - oponki z dodatkiem ciepłej wody; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4273-faworkioponki-z-serkiem/ - super delikatne; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7504-faworki/ - najlepsze na świecie - z niewielką ilością octu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1886-faworki/ - sprawdzony przepis na faworki; https://www.smaczny.pl/forum/topic/5978-najszybsze-faworki-lejkowce/ - faworki z dodatkiem cynamonu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/3316-chrusciki/ - wychodzą mięciutkie; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7806-chrusciki/ - bardzo dokładny przepis ze zdjęciami; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7506-chrust/ - kruchy i bardzo dobry; https://www.smaczny.pl/forum/topic/8423-chrusty-drozdzowe/ chruściki z dodatkiem drożdży. https://www.smaczny.pl/forum/topic/7494-tlusty-czwartek/ - smacznego :grin: 1 Cytuj
figiel Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Świetny pomysł !!!! nie trzeba teraz szukac przepisu po całym forum . Życzę udanych wypieków tłustoczwartkowych :razz: -pozdrawiam . Cytuj
Basia K Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Oj,Dorotko,ale się napracowałaś :razz: A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pączków: Jak je zgrabnie formowac i nadziewac? Zawsze mam z tym problem :/ Cytuj
dwukropek Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Może będzie to szokujące dla forumowiczów, ale u mnie w domu nadziewa się pączki już po usmażeniu, kiedy ostygna :razz: Cytuj
Dorota Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Dziękuję :D Troszeczkę sobie poczytałam o formowaniu pączków i można to zrobić na kilka sposobów, oto one: :razz: z wyrośniętego już ciasta drożdżowego można oderwać niewielki kawałek, położyć na stolnicy posypanej mąką i ręką toczyć zgrabne kulki, po czym zostawić do wyrośnięcia; :) można też takie kulki toczyć w rękach obsypanych dużą ilością mąki (tak żeby ciasto nie kleiło się do rąk); :) można też przed oderwaniem kawałka ciasta zamoczyć ręce w wodzie i potem formować pączka (od czasu do czasu ręce moczyć w wodzie, wtedy to ciasto nie będzie się kleić do rąk); :) na posypanej mąką stolnicy rozłożyć kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 1 cm, potem szklanką wykroić kółka, na jednym kółku zrobić palcem wgłębienie i położyć konfiturę (około 1/2 łyżeczki), następnie przykryć drugim kółkiem i zlepić dwa kółka po bokach (najpierw palcem, potem widelcem, a na koniec przyciąć jeszcze raz szklanką). Potem można je jeszcze uformować w rękach i odłożyć do wyrośnięcia. Ta metoda jest trochę pracochłonna, ale przynajmniej wszystkie pączki wychodzą takiej samej wielkości. Nadziewanie pączków - są dwa sposoby: :) nadziewanie przed smażeniem pączków - oderwaną porcję ciasta należy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć łyżeczką marmoladę (najlepsze są sztywne marmolady). Następnie z ciasta zrobić tzw. sakiewkę, skleić brzegi i na koniec uformować delikatnie kulę. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zawsze sklejeniem do spodu) w odpowiednich odstępach, bo pączki będą rosły. :) nadziewanie po usmażeniu pączków - upieczone i ostudzone pączki nadziewa się za pomocą dekoratora (np. jakim dekoruje się tort), ale z długą cienką kocówką, która przebije pączek i pozwoli na nadziane pączka. Takiej dziurki potem prawie nie widać i co ważne nadzienie nie wyjdzie. Ta metoda jest o tyle dobra, że można tym sposobem nadziać pączka innym ciekawym nadzieniem tj. bitą śmietaną, ajerkoniakiem, kremem, budyniem itd. Jeszcze ogólne wskazówki: :) drożdże powinny być świeże (najlepiej kupić je w piekarni); :) ciasto drożdżowe źle znosi przeciągi i wahania temperatury (wtedy pączki nie rosną); :) warto formować nie za duże pączki, bo one rosną jeszcze przed pieczeniem i potem ponownie rosną jak się pieką; :) warto dodać do ciasta drożdżowego same żółta, wtedy pączki będą miękkie; :P można dodać do ciasta drożdżowego szczyptę kurkumy, wtedy pączki wyjdą żółte; :D nie warto wrzucać dużej ilości pączków na tłuszcz, bo przecież one podczas smażenie będą rosły (potem się nie mieszczą i sklejają), a po drugie zbyt duża ilość pączków wrzucona naraz obniża jego temperaturę, przez co pączki dłużej się pieką i niestety piją tłuszcz. :D po usmażeniu warto ukądac pączki na ręczkiku papierowym, wtedy nie będą takie tłuste. Życzę udanych i smacznych wypieków! :grin: Cytuj
gggosia24 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2012 No nic tylko brac sie za paczki:) Juz nie moge sie doczekac tlustego czwartku:) Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 To najlepiej po kolei :mrgreen: Cytuj
sowa1980 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Nie spodziewałam się aż takiej ilości przepisów na pączki :) W tym roku będę je robic po raz pierwszy, także trzymajcie kciuki! Na pewno podzielę się efektami ;) Dziękuję za zbiór linków w jednym miejscu i pozdrawiam Wszystkich Pączkomaniaków:) Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Czy przepis na pączki macie już wybrany? :mrgreen: Jakie pączki smażycie w tym roku na Tłusty Czwartek? 🙂 Cytuj
sowa1980 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Wybrałam oponki/dunaty i wyszły przepszyne! Jeszcze raz dziękuję bardzo za przepisy :) i życzę pyszniastego dnia Jutrzejszego! ;) Cytuj
raq102 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej [E] . Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Wiedzieliście, że nazwa faworki pochodzi od francuskiego faveur oznaczającego wąską wstążeczkę/tasiemkę? Składniki (wszystkie o temp. pokojowej): 1 i 1/2 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki spirytusu tłuszcz do smażenia (smalec lub olej) cukier puder do posypania Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem! Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Możemy wyżywać się do woli. Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki i kroimy na prostokątne paski. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku. Jeden koniec paska przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór. Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu rozkładamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Cytuj
lwica1998 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2013 Wybrałam tradycyjne pączki z krupczatką , pysznie wyszły:) Odnośnie formowania - z kawałka ciasta robię w dłoniach kulkę i za pomocą wąskiej łyżeczki nakładam nadzienie. Cytuj
jestsmak Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 Uwielbiam faworki, korzystam z podobnego przepis co raq102 jednak ciut innego. Z poniżej podanych proporcji powstaje około 60 faworków średniej wielkości. Wielkość faworków należy dopasować do wielkości garnka, w którym będziecie smażyć. Ponieważ używam do smażenia średniej wielkości garnka, łatwiej obracać i wyjmować nieco mniejsze ciasteczka. Jeżeli Wy również macie takie naczynie to polecam zrobić w ten sposób. Składniki: Ciasto: 5 dag mąki jajko 2 żółtka łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany łyżka wódki lub spirytusu łyżka cukru Dodatkowo: cukier puder po posypania 2 kostki smalcu do smażenia Przygotowanie: Przesianą przez sito mąkę przesypać na stolnicę. Dodać całe jajko i dwa żółtka, następnie wymieszać. Dodać śmietanę, wódkę lub spirytus, cukier i masło. Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Wałkować partiami bardzo cienko, tak jak na makaron. Pokroić nożem lub radełkiem skośne paski o długości około 10 cm i szerokości około 3-4 cm ( jeżeli pokroimy radełkiem brzegi ciasteczek będą ładnie pofalowane). Każdy kawałek przeciąć w środku i przez otwór przewlec jeden z końców ciastka. Tak uformowane faworki wrzucać ( jednocześnie maksymalnie po 3-4 sztuki ) do rondla na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć krótko na niewielkim ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową lub widelcem na ręcznik papierowy. Następnie przełożyć na talerz (półmisek) i kiedy ostygną oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu: https://jestsmak.blog...01/faworki.html Cytuj
Klucha Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 O, kurczę, spory zbiór, gdybym tak wykorzytsywałam jeden przepis na każdy Tłusty Czwartek, to kilka ostatnich przepisów mogłabym wykorzyutsać piekąc pączki dla swoich wnuków :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.