dwukropek Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Jeśli ktoś miał okazję być latem w Turcji na pewno spróbował przynajmniej jednego z dwóch narodowych zimnych napojów podawanych do posiłków. Pierwszym jest "Shalgam" - kiszony sok warzywny o pikantnym posmaku (osobiście mi nie smakuje, arabski jest jeszcze bardziej niedobry:) ) Drugi - którego konsumpcja jest ogromna - to właśnie Ayran. Podaje się go do niemal wszystkiego, zwłaszcza ostrej kuchni wschodniotureckiej. Uważam, że można spokojnie przeszczepić ten zwyczaj na nasz lokalny grunt, letnie obiady na pewno na tym zyskają :) Przepis jest banalnie prosty: - jogurt bałkański - woda - szczypta soli Konsystencja jaką należy otrzymać przypomina chude mleko. Na litr Ayrana - płaska łyżeczka soli. Pozdrawiam :razz: Cytuj
ania19 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 hej, z tego co wiem od Kurdów pracujących w moim mieście prawdziwy Ayran robi sie nieco inaczej niz napisałes Ty, ja próbowałam wersji kurdyjskiej i był ok, napój okazał się byc bardzo ożeźwiający. Tak więc zamiast zwykłej wody dodawana była mineralna gazowana i do tego sok z limonki, na poczatku smak wydaje się być troszkę dziwny, ale naprawde jest to dobry napój szczególnie na upalne dni. Zgadzam się z tobą, Polacy z pewnościa polubili by Ayran, wkońcu uwielbiamy kwaszone mleko, maślanke jogurty. Pozdrawiam :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.