Paola Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Witam serdecznie wszystkich Smakowiczów ! Pojawił się w rodzinie dość poważny problem zdrowotny-szukam pilnie sprawdzonego przepisu. Poguglałam po różnych forach-znalazłam trochę materiałów, ale i jak zwykle, sporo sprzecznych ze sobą informacji. Od lat kiszę w domu barszcz, najczęściej wtedy, gdy mam dostęp do dobrych, "sprawdzonych" buraków. Nie zdarzyło się, żeby mi nie zakwas wyszedł. Tymczasem pierwsza kiszonka z selera zepsuła się chyba po 3 dniach (seler tarłam na grubej tarce i dodałam solankę z proporcji, jak na ogórki kiszone). Wiórki selera zwiotczały i pływały mi po wierzchu kamionki. Potem próba druga : seler pokrojony w kostkę, podobna solanka, czosnek (tak radzili na forum kulinarnym Gazety). Ten sam efekt, ale seler postał trochę dłużej. Trzecie podejście było bodaj z trzywarzywną kiszonką : marchew, seler i pietruszka. To samo. Nie wiem, co źle robię, że barszcz wychodzi mi gęsty, pięknie pachnący, ogórki małosolne - nie chwaląc się, poezja! A wszystkie próby wykonania tej niezbyt skomplikowanej kiszonki kończą się katastrofą. Kupiłam w sklepie ekologicznym buteleczki z takim właśnie sokiem z kiszonego selera, żeby porównać smak. No i wiem, że moje kiszonki naprawdę się zepsuły. Kupowanie ilości hurtowych butelkowanego soku nie wchodzi w rachubę, bo budżet tego nie wytrzyma. Poza tym kupny sok ma jedną zdecydowaną wadę: jest stanowczo zbyt słony, co może skończyć się dodatkowymi komplikacjami zdrowotnymi (tata ma wysokie ciśnienie). Bardzo proszę, jeśli ktoś dysponuje takim domowym przepisem lub zaczerpniętym z jakiejś "dietetycznej" książki-będę bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki. Pozdrawiam. P. Cytuj
Paola Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Witam, Podniosę wątek. Nikt nie ma przepisu, ani książek "dietetycznych", gdzie można by to znaleźć? :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi