Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem automatu do pieczenia chleba. Na początku chciałem być ambitny i postanowiłem upiec chleb na zakwasie. Jako, że w sklepie nie było mąki żytniej sprobowałem zrobić zakwas pszenny. Generalnie wychodzi jakis dziwny, właściwie po dokarmieniu nie rośnie, tylko pojawia się coś w rodzaju pianki na wierzchu. Dodanie takiego zakwasu do chleba i upieczenie kończy się zupełnym "plackiem"-tzn chleb nie rośnie. Ostatnio kupiłem też mąkę żytnią i zacząłem robić drugi zakwas(wygląda troche inaczej). Co jakiś czas zmniejszam objętość zakwasu wyrzucając część, ale wczoraj pomyślałem, że zrobie z tych resztek chleb. Dodałem do nich mąkę, trochę soli i drożdże instant(około 3g). Składników było około 750-800g. No i oczywiście znów klapa, chleb w ogóle nie wyrósł mimo drożdży. Czy to może być problem z zakwasem pszennym(bo już sam nie wiem)?

Opublikowano

Rozumiem, że zakwas robisz zgodnie z przepisami, które opublikowane są na forum, albo na stronach internetowych? Początkowo trzymaj się przepisu, proporcji, itd. Ze swojej strony dodam, że naczynia w których robisz zakwas powinny być sterylne - nie wymyte a wyparzone. Gwarantuje to, że odpowiednie kultury bakterii się rozwiną. Jeśli o mnie chodzi - do zakwasu (żytniego) dodaję pewną ilość wody z rozpuszczonym cukrem (2 łyżeczki). Jest to dobra pożywka dla bakterii. Najtrudniej jest zrobić pierwszy zakwas - później zaszczepia się jego resztką zaczyn w drugim naczyniu i można być pewnym, że wyjdzie niemal taki sam jak ten poprzedni :razz:

Opublikowano

Po kilku wcześniejszych próbach wreszcie udało mi się wyhodować własny zakwas-korzystałam z tego bloga,polecam.Dodałam łyżeczkę jogurtu naturalnego.Zakwas ma to do siebie,ze po dokarmieniu trochę rośnie a potem opada,tak samo jest po przechowywaniu go w lodówce gdy nie jest nam akurat potrzebny.Przed pieczeniem wyjmujemy go a gdy osiągnie temperaturę pokojową dopiero dokarmiamy i na drugi dzień używamy do wypieku. https://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/02/zakwas.html Ja też posiadam automat do chleba ale chleb zakwasowy lepiej wychodzi z piekarnika tak więc w maszynie tylko wyrabiam choć przeważnie obywam się bez niej. :razz:

Opublikowano

Korzystałem z internetowych poradników jak zrobić zakwas, do tego używam mąki razowej-podobno ma więcej bakterii itd. Mój zakwas ma smak i zapach bardzo kwaśny, co chyba jest prawidłowe. Zastanawia mnie tylko czemu na drożdżach nic nie urosło. Może wyrzucić te zakwasy i zacząć od nowa?

Opublikowano

Nie wiem,czy razowa nadaje się do zakwasu,ja jej używam do ciasta a zakwas robiłam na 720.

Opublikowano

Witam ponownie :razz: Upiekłem pierwszy chleb na zakwasie, który wyszedl... powiedzmy. Chleb rósł sobie całą noc i maszyna go upiekła nad ranem, ale... jest taki mocno kleisty. Może za wcześnie go kroiłem? Przepisy był taki:200g zakwasy żytniego, 320ml wody, 500g mąki żytniej, trochę soli plus dwie łyżki miodu. Smakowo mi odpowiada, ale się lekko rozwala i jest właśnie klejący... Może jakieś sugestie co robię nie tak?

Opublikowano

Chleb trzeba kroić po całkowitym wystygnięciu bo wcześniej jest jakby wilgotny.Jeśli masz automat to pewnie i dołączoną instrukcje wraz z przepisami.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.