Smyk Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Siemka... Chciałbym się odchudzić... Mam 14 lat i ważę 108kg, czyli mam dużą nadwagę... Czy mógłby mi ktoś podać dietę na cały tydzień [lub miesiąc] oraz ćwiczenia, które powinienem robić? Chcę schudnąć do około 65-75kg, czyli dużo... Z góry dziękuję za odpowiedzi. 1 Cytuj
Iwona01 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz: 2 Cytuj
dwukropek Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku. 1 1 Cytuj
Smyk Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2011 Dziękuję za odpowiedzi... W poniedziałek lub wtorek udam się z mamą do dietetyka. Na siłownię chodzić nie muszę, ponieważ mam zrobioną na strychu. Codziennie jeżdżę na rowerze (np. dzisiaj jeździłem od 13 do 19;30) oraz wieczorkiem chodzę czy jak to ująć na szybkie marsze... A co do słodyczy to rzadko jem, a jeżeli już to loda raz na tydzień, czy "ciasto z kubka", albo koktajl bananowy lub bananowo - truskawkowy. Cytuj
dwukropek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 życzę więc powodzenia! wszystko wydaje się być na dobrej drodze do zrzucenia co nieco :razz: Cytuj
bulimek Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Pamiętaj też by pić dużo wody, jest dużo lepsza niż napoje czy soki, zdrowsza no i łatwiej ugasi pragnienie 1 Cytuj
Niemenka Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 Woda jest bardzo ważna podczas odchudzania, przede wszystkim oczyszcza organizm, wypełnia nam żołądek i mniej wejdzie jedzenia ;) Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Też tak myślę, i staram się o niej pamiętać.... powinno się wypijać 1,5 litra wody dziennie :) Cytuj
Gość Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 ODCHUDZANIE DLA NASTOLATKA (INTELIGENTNE, takie polecam). :wub: ????? 1. Jemy niskotłuszczowo czyli: INDEKS ŻYWIENIOWY, TJ. IŻ PRODUKTU. 2. Niskowęglowodanowo, a zatem: NISKIE WĘGLOWODANY, TJ. DO 26% WZROSTU. PUENTA: Organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje !! ***** P. S. Zobacz także: WYSOKIE WĘGLOWODANY, TJ. OD 26,01% WZROSTU. Cytuj
bulimek Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Też tak myślę, i staram się o niej pamiętać.... powinno się wypijać 1,5 litra wody dziennie 🙂 Przynajmniej, ale w takie upały jak tera to chyba nikogo do picia nie trzeba namawiać, każdy chodzi z butelka wody pod ręką:) 1 Cytuj
Niemenka Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Ale ważne jest żeby pić wodę małymi porcjami a nie 1 litr na raz ;) Wtedy najlepiej nawodnimy organizm. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi