Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gołąbki zrobione i dawno zjedzone. Pozostała mi obrana z zewnętrznych liści, sparzona główka kapusty. Macie jakieś sugestie co z tym można zrobić? Mi do głowy przychodzi albo jakaś sałatka albo zapiekanka kapuściana (poszatkowana kapusta, pieczarki, zmielone mięsko) Coś ciekawego jeszcze proponujecie?

Opublikowano

Gołąbki zrobione i dawno zjedzone. Pozostała mi obrana z zewnętrznych liści, sparzona główka kapusty.

Macie jakieś sugestie co z tym można zrobić?

Mi do głowy przychodzi albo jakaś sałatka albo zapiekanka kapuściana (poszatkowana kapusta, pieczarki, zmielone mięsko)

Coś ciekawego jeszcze proponujecie?

łazanki
Opublikowano

Ja najczęściej robię z takiej pozostałości surówkę,zazwyczaj to jest za mało dla wszystkich,ale dorabiam jeszcze jakąś surówkę inną a do tej dodaję trochę marchewki,trochę oliwy,octu,cukru i mam dodatek do drugiego dania :razz:

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i główka bez kilku zewnętrznych liści została zagospodarowana :razz: Z części, tak jak pisałem, zrobiłem zapiekankę, a resztę również poszatkowałem i zakisiłem na surówkę Jeśli chodzi o zapiekankę, to w skrócie wyglądało to tak: - poszatkowana i podsmażona kapusta - pokrojone i podsmażone pieczarki - podsmażone mielone mięsko - słoiczek koncentratu pomidorowego - trochę ziół i przypraw - starty żółty ser do posypania Wszystko poza serem wymieszałem, włożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem żółtym serem i włożyłem do piekarnika. Powiem, że smakowało i to bardzo. To co zostało, nie wyrzuciłem lecz na drugi dzień wyjąłem z lodówki i podgrzałem w mikrofalówce. Też było OK, choć jak wiadomo już nie tak.

Opublikowano

Ja przygotowuję danie jednogarnkowe. Puszka mielonki, po jej otwarciu często jest trochę zestalonego tłuszczu, na nim podsmażam poszatkowaną cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaję pociętą na kwadraty kapustę i mieszając chwilę przesmażam. Następnie zalewam ok 3/4 szklanki wody i duszę na małym ogniu. Po ok 1/2 godziny dorzucam mięsko z puszki pokrojone w kostkę i odsączoną puszkę białej fasoli. Całość zagotowuję i przyprawiam do smaku np. kminkiem i pietruszką. Do tego bagietka i jest super danie gotowe w ok 1/2 godziny. Bardzo ostrożnie z przyprawianiem bo mielonka z czasem uwolni sól i inne smaki.

Opublikowano

popieram DeLarge...łazanki...zawsze tak robię :razz:

Łazanki już kilka razy robiłem, jeszcze w czasach gdy mieszkałem z rodzicami, ale czasem ma się ochotę na coś innego, albo jakiś eksperyment :)

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

z tej kapusty mozna zrobic pyszna zupe kawalki zeberek ugotowac dodac marchew ,pietruszke.,seler,ziemniaki pokroic w kostke ,troche pogotowac,dodac te kapustke poszatkowana ,dodajemy z 2 pomidorki swieze,obrane ze skorki,doprawic do smaku zaprawic smietanka i posypac natka pietruszki troche koperku poprostu pycha pozdrawiam

Opublikowano

No i wyjdzie pyszna zupka - super :D Moja mama robi takie kapuśniaki na rosole właśnie z dodatkiem pomidora - on dodaje takiego innego smaku - uwielbiam taką zupkę :)

Opublikowano

Ja pozostałą kapustę duszę razem z gołąbkami i potem miksuję ją robiąc sos. Doprawiam i sos do gołąbków gotowy. Nie dodaję zasmażki, ani śmietany z mąką. :biggrin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.