kk Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Gołąbki zrobione i dawno zjedzone. Pozostała mi obrana z zewnętrznych liści, sparzona główka kapusty. Macie jakieś sugestie co z tym można zrobić? Mi do głowy przychodzi albo jakaś sałatka albo zapiekanka kapuściana (poszatkowana kapusta, pieczarki, zmielone mięsko) Coś ciekawego jeszcze proponujecie? Cytuj
dwukropek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Poszatkuj trochę kapusty i dorzuć do kapuśniaka albo zalewajki :razz: Chociaż pomysł z tą zapiekanką baaaardzo mi się podoba! Cytuj
DeLarge Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Gołąbki zrobione i dawno zjedzone. Pozostała mi obrana z zewnętrznych liści, sparzona główka kapusty. Macie jakieś sugestie co z tym można zrobić? Mi do głowy przychodzi albo jakaś sałatka albo zapiekanka kapuściana (poszatkowana kapusta, pieczarki, zmielone mięsko) Coś ciekawego jeszcze proponujecie? łazanki Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Ja najczęściej robię z takiej pozostałości surówkę,zazwyczaj to jest za mało dla wszystkich,ale dorabiam jeszcze jakąś surówkę inną a do tej dodaję trochę marchewki,trochę oliwy,octu,cukru i mam dodatek do drugiego dania :razz: Cytuj
kk Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 No i główka bez kilku zewnętrznych liści została zagospodarowana :razz: Z części, tak jak pisałem, zrobiłem zapiekankę, a resztę również poszatkowałem i zakisiłem na surówkę Jeśli chodzi o zapiekankę, to w skrócie wyglądało to tak: - poszatkowana i podsmażona kapusta - pokrojone i podsmażone pieczarki - podsmażone mielone mięsko - słoiczek koncentratu pomidorowego - trochę ziół i przypraw - starty żółty ser do posypania Wszystko poza serem wymieszałem, włożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem żółtym serem i włożyłem do piekarnika. Powiem, że smakowało i to bardzo. To co zostało, nie wyrzuciłem lecz na drugi dzień wyjąłem z lodówki i podgrzałem w mikrofalówce. Też było OK, choć jak wiadomo już nie tak. Cytuj
ala291 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 popieram DeLarge...łazanki...zawsze tak robię :razz: Cytuj
aida Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Ja przygotowuję danie jednogarnkowe. Puszka mielonki, po jej otwarciu często jest trochę zestalonego tłuszczu, na nim podsmażam poszatkowaną cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaję pociętą na kwadraty kapustę i mieszając chwilę przesmażam. Następnie zalewam ok 3/4 szklanki wody i duszę na małym ogniu. Po ok 1/2 godziny dorzucam mięsko z puszki pokrojone w kostkę i odsączoną puszkę białej fasoli. Całość zagotowuję i przyprawiam do smaku np. kminkiem i pietruszką. Do tego bagietka i jest super danie gotowe w ok 1/2 godziny. Bardzo ostrożnie z przyprawianiem bo mielonka z czasem uwolni sól i inne smaki. Cytuj
kk Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 popieram DeLarge...łazanki...zawsze tak robię :razz: Łazanki już kilka razy robiłem, jeszcze w czasach gdy mieszkałem z rodzicami, ale czasem ma się ochotę na coś innego, albo jakiś eksperyment :) Cytuj
mamusia Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 z tej kapusty mozna zrobic pyszna zupe kawalki zeberek ugotowac dodac marchew ,pietruszke.,seler,ziemniaki pokroic w kostke ,troche pogotowac,dodac te kapustke poszatkowana ,dodajemy z 2 pomidorki swieze,obrane ze skorki,doprawic do smaku zaprawic smietanka i posypac natka pietruszki troche koperku poprostu pycha pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 No i wyjdzie pyszna zupka - super :D Moja mama robi takie kapuśniaki na rosole właśnie z dodatkiem pomidora - on dodaje takiego innego smaku - uwielbiam taką zupkę :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Ja pozostałą kapustę duszę razem z gołąbkami i potem miksuję ją robiąc sos. Doprawiam i sos do gołąbków gotowy. Nie dodaję zasmażki, ani śmietany z mąką. :biggrin: Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Też ciekawy pomysł i sposób na sos :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.