basga Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Jako że lubię sezam to znaleziony w necie przepis musiałam wypróbować. Składniki: - 20 dkg mąki krupczatki, - 7 dkg cukru, - 10 dkg masła, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli, - 1 jajo, - 1/4 szklanki sezamu 1) Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 2) Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko i ziarno sezamowe. 3) Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. 4) Blat osypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy wałek o przekroju 5-6 cm. Delikatnie przenosimy go na folię aluminiową i wkładamy do lodówki dla schłodzenia. 5) Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz) kroimy je na plasterki grubości 0,5 cm . Staramy się wykonywać to wszystko szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk. Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika. Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone. Wyszła mi cała piekarnikowa blacha. W lodówce siedziały około 4 godzin ciasto było więc twarde i nie rozpłaszczałam ciasteczek.Trochę rosną podczas pieczenia więc nie mogą być ciasno poukładane. Polecam bo przepis łatwy a ciasteczka bardzo kruche i słodziutkie. Cytuj
hanamona Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Moj synek uwielbia sezam no i oczywiscie ciasteczka szczegolnie mu smakuja jak bierze udzial w ich pieczeniu.Postaram sie jutro upiec te ciasteczka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.