basga Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Ciasto: ? 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant ? 1 łyżka cukru ? 500 g mąki ? 1 szklanka ciepłego mleka ? 1 jajko ? 2 łyżeczki soli ? 60 g masła Cebula z makiem: ? 2 duże cebule ? 3 łyżki maku ? 1 łyżeczka soli ? 2 łyżki oleju Przygotowanie: Cebulę pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut). Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec w 180*C przez 20 - 25 minut na złoty kolor.Smacznego A oto moje jeszcze gorące cebularzyki. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Basiu ale narobiłaś mi ochoty > aż mi ślinka cieknie :razz: Cytuj
basga Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Podrzuciłabym Ci wirtualnie ale już nie ma. :razz: Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Oo Basiu ale narobiłaś nam smaku, patrząc na zdjęcie zastanawiałam się co to takiego te małe czarne kuleczki, a to... mak, ciekawy dodatek :razz: Cytuj
basga Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Tak Dorotko to mak-takie właśnie w moim rodzinnym mieście Lublinie się sprzedaje. :) W zbliżeniu wygląda jak borówki. :razz: Cytuj
Uzytkownik1 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 U nas to się nazywa cebulaki. Robię z bardzo podobnego przepisu. Są przepyszne. Idealne jako przekąska i przystawka. Cytuj
tred102 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 250 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 3 cebule ser żółty starty olej Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami maki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn podrośnie. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cieple mleko. Do misy miksera dodajemy make z sola, wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, mieszamy wszystko za pomocą haka chlebowego. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy na gładkie ciasto tak, by odstawało od reki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy cebule w drobna kostkę i podsmażamy ja na oleju. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owalny placek. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego placka dajemy po porcji startego sera i porcji cebuli. Odstawiamy na 10-15 minut żeby podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st do zarumienia ok 20 minut. Cytuj
Niedzwiedz Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 smacznie wyglada :). jsa jednak cebularrze robie inaczej. ciasto jak do pizzy cebule kroje w kostke i podsmazam w malej ilosci oleju z koncentratem i przyprawami (papryka ostra/slodka pieprz) cebule klade na ciasto i wkladam do piekarnika na 15-20min. dla mnie sa pyszne. pozdrawiam. :) Cytuj
Klucha Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2013 Przyznam, ze długo zastanawiałabym się, czy dodać ten mak. MOże jednak tylko cebulka? A może trochę pieczarek do tego? Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Jedyny mój wypiek, jaki skusiłam się kiedykolwiek zrobić samodzielnie :D Może byłoby to szczęście początkującego, ale wyszły dobre w smaku :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.