shivencja Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Witam! Mam odwieczny problem z ciastem drożdżowym. Za każdym razem czy robię pizzę, czy bułeczki zawsze ciasto wypieka się podobnie; w środku jest ok, natomiast na zewnątrz, skorupka jest gruba, twarda, niesmaczna i zawsze biała, a jak dlużej przytrzymam by sie przyrumienilo to ta skorupka robi sie jeszcze twardsza i jeszcze grubsza. Co robie nie tak?:razz: Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Powody mogą być takie: - dodano za dużo mąki; - dodano całe jajka, a nie żółtka (białka powodują, że ciasto jest twardsze); - zbyt niska temperatura piekarnika; - za krótki okres rośnięcia ciasta; - jeśli użyjemy do ciasta wody zamiast mleka, wtedy ciasto zawsze mniej się zrumieni (np. bułeczki przed pieczeniem warto posmarować rozmąconym jajkiem lub żółtkiem z dodatkiem mleka). Zapraszam do ciekawego artykułu, w którym opisane są najczęściej pojawiające się problemy podczas pieczenia ciasta drożdżowego KLIK Udanych wypieków życzę :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.