Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam odwieczny problem z ciastem drożdżowym. Za każdym razem czy robię pizzę, czy bułeczki zawsze ciasto wypieka się podobnie; w środku jest ok, natomiast na zewnątrz, skorupka jest gruba, twarda, niesmaczna i zawsze biała, a jak dlużej przytrzymam by sie przyrumienilo to ta skorupka robi sie jeszcze twardsza i jeszcze grubsza. Co robie nie tak?:razz:

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Powody mogą być takie:

- dodano za dużo mąki;

- dodano całe jajka, a nie żółtka (białka powodują, że ciasto jest twardsze);

- zbyt niska temperatura piekarnika;

- za krótki okres rośnięcia ciasta;

- jeśli użyjemy do ciasta wody zamiast mleka, wtedy ciasto zawsze mniej się zrumieni (np. bułeczki przed pieczeniem warto posmarować rozmąconym jajkiem lub żółtkiem z dodatkiem mleka).

Zapraszam do ciekawego artykułu, w którym opisane są najczęściej pojawiające się problemy podczas pieczenia ciasta drożdżowego KLIK

Udanych wypieków życzę :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.