hermes Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Składniki: 1kg truskawek 3 serki homogenizowane waniliowe galaretka truskawkowa 1/2 szklanki cukru pudru gotowy spód biszkoptowy (lepszy jest "swojski" przecięty na pół) 8 łyżek żelatyny Zelatynę rozpuścić w pół szklance wrzątku. Truskawki oczyścić, zmiksować z cukrem i 2 łyżeczkami żelatyny. Serki zmiksować z resztą żelatyny. 1/3 masy serowej wymieszać z połową truskawek. Obie masy białą i czerwoną wstawić na 10-15 min do lodówki. Łyżkę białej masy odłożyć. Masy serowe włożyć do dwóch woreczków, odcinając rogi. Biszkopt ułożyć na dnie tortownicy. Skropić rumem (3-4 łyżki). Wycisnąć na przemian okręgi (zaczynając od środka) z białej i różowej masy. Po zapełnieniu pierwszej warstwy, czynność powtórzyć, tak żeby powstała szachownica (czyli na różową masę wyciskamy białą i odwrotnie). Ciasto włożyć na 30 min do lodówki. Galaretkę zalać szklanką wrzątku, rozpuścić, wymieszać, dodać do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, ostudzić. Gdy "szachownica" zgęstnieje wylać (tężejącą) galaretkę na ciasto. Z odłożonej białej masy, zaczynając od środka ciasta namalować koła, po czym patyczkiem zaznaczyć promyki. Ciasto "szachownicę wstawić na 1 godz do lodówki. Zamiast malowania promyków można także ubić ok pół szklanki kremówki, dodać do smaku cukier waniliowy (sproszkowany) i śmietan-fix. Wyciskać śmietankowe "gwiazdki". Smacznego! 8) Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 ten przepis brzmi smakowicie. Zrobie to ciasto gdy cena truskawek zejdzie z 6 zł :D Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Myślę,że zamiast truskawek można użyć np.brzoskwiń z puszki a w sezonie to oczywiście truskaweczki 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.