kuchareczka_m Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Składniki 3 opakowania serka mascarpone po 250 g (najlepsze z Piątnicy)0,5 l śmietany kremówki 36 %2 czubate łyżki cukru pudru szklanka zaparzonej mocnej kawy (może być rozpuszczalna 5 łyżeczek na szklankę) 1/3 szklanki alkoholu (ajerkoniak lub likier kawowy) duża paczka biszkoptów do tiramisu (podłużne) kakao Zaparzyć kawę, odczekać, aż wystygnie, dodać do niej alkohol. Njalepiej przelać to do miseczki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodawać serek mascarpone. Wymieszczać dokładnie na gładką masę. Biszkopty pojedyńczo maczać w kawie z alkoholem i układać je jeden obok drugiego, na tacy lub płaskim półmisku (moja taca ma 20 cm x 32 cm, mieszczą się dwa rzędy). Rozsmarować krem na biszkoptach i na nim znowu ułożyć nasączone biszkopty. Na tych biszkoptach rozsmarować resztę kremu. Obsypać wierzch przez sitko kakao. Najlepiej jak tiramisu poleży w lodówce kilka godzin. Wtedy biszkopty bardziej połączą się z kremem. https://wkuchniiwogrodzie.blogspot.com/ Cytuj
theprisoner Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ja robiąc tiramisu zawsze korzystam z przepisu, który znalazłem niedawno w sieci - https://youtu.be/_f0rO7hp9Go. Już 3 razy robiłem ciasto wg tego przepisu i na każdej rodzinnej imprezie był to hit. Cytuj
MrFrodo Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2013 Dominika888 najpewniej źle ubiłaś śmietanę. Jak dodawałaś do niej ser, to była sztywna czy jeszcze płynna? Jak nakładałaś na ciasto, to też była płynna czy później się taka zrobiła? Cytuj
carmello Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Jak ostatnio robiłam tiramisu, to biszkopty za bardzo nasiąknęły i zupełnie się rozpadły- biszkoptowa ciapa :( Kawałki rozpadały się na talerzu i nie wyglądało to estetycznie. Spróbuję z Twojego przepisu, może tym razem będzie lepiej. Cytuj
ankaszym Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 Robiłam tiramisu z kilku przepisów, ale chyba ten jest najlepszy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.