AlCIA111 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Przepis na dużą blachę. Biszkopt: 6 jaj 1 1/2 szklanki krupczatki (moze też być pszenna) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 5 jaj 1 łyżka kakao olejek migdałowy Wykonanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i wymieszać. Na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Po wystudzeniu przekroić na pół. Masa makowa: Mak sparzyć, 3 razy zmielić. Masło i cukier rozpuścić dodać olejek i kakao dodać zmielony mak i zagrzać. Do gorącej masy dodać szybko - roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Najlepiej mikserem. Znowu podgrzewać ciągle mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Owinąć całą blachę np. ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej przyrządzić makowiec dzień wcześniej i pozostawić do ostygnięcia na noc. Smacznego ! Cytuj
arabika Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Znam to ciast jest bardzo dobre ale nie pasuje mi tu krupczatka poniewaz krupczatki używa się do ciasta kruchego a biszkopt z tej maki był by za ciężki Pozdrawiam Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Robiłam to ciasto już wiele razy jak dostałam ten przepis i właśnie z mąką krupczatką. Jest bardzo smaczne. Z tego przepisu korzystają również moi znajomi i też im pasuje. Z mąką pszenną też robiłam i jest również dobry. Zależy od tego które ciasto będzie smakowało lepiej. Moja rodzina woli z mąką krupczatką i dlatego podałam ją w przepisie. Jeżeli wolisz z mąką pszenną to ta zmiana nie ma aż tak znaczącego wpływu - tak mi się wydaje, ale ja nie jestem mistrzem cukiernictwa i mogę się mylić - ale w tym przepisie jest najważniejszy mak i cierpliwość, żeby dopiero na drugi dzień zjeść ciasto. Pozdrawiam Cytuj
dana2005 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Również znam i piekę to ciasto. Do masy dodaję jeszcze bakalie a po wystygnieciu smaruję polewą kakaową. Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Witam ;) Wiem, że mąka krupczatka zalecana jest raczej do ciasta kruchego. Ale czasami można coś zmienić :). Moja mama spody biszkoptowe do tortów piecze zawsze z dodatkiem mąki krupczatki. Był okres, że i ja piekłam biszkopty tylko i wyłącznie z mąki krupczatki. Biszkopty pięknie rosły i miały taki specyficzny smak. Jedyną ich wadą (tak mi się wydaje) jest to, że po upływie kilku dni stają się suche. Ale w sumie to żadna wada, bo jak ciasto jest pyszne to znika w migu :D Pozdrawiam :D Mikołajek Cytuj
arabika Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Nastepnym razem spróbuje upiec z maki krupczatki ;) Mam także wzbogacona wersje tego makowca z owocami galaretka i masa .Po prostu poezja :) Zapominam wtedy o diecie i idę na całosc :D Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Mmmm .... a można prosić o dokładny przepis na tą wzbogaconą wersję makowca ;) Cytuj
arabika Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Mmmm .... a można prosić o dokładny przepis na tą wzbogaconą wersję makowca ;)Przepis podam jutro na forum .Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Dziękuję :) .... czekam ;) i Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.