majki Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 POMOOCY:) Potrzebuje koniecznie Waszych opinii kochani forumowicze! Czego częściej używacie w kuchni, oleju czy oliwy? I dlaczego? Liczę na ciekawą dyskusję:) Cytuj
Niedzwiadu Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 oliwa i olej z pestek winogron : mniejsza zawartość cholesterolu i dobry smak Cytuj
Dany Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Oliwa z oliwek jest dużo zdrowsza od zwykłego oleju, do sałatek zawsze używam oliwy. Cytuj
ahaha Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja używam i oleju i oliwy, ale również i masła klarowanego, jeżeli chcę mieć wysoką temperaturę smażenia i maślany smak. Co do oliwy, to na ogół kupujemy oliwę extra virgin tłoczoną na zimno. A ono podobno nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ rozpada się na jakieś niezdrowe dla nas związki chemiczne. A niestety, jak już od wielkiego dzwonu smażę kotlety to używam smalcu, bezsprzecznie wychodzą najlepsze, ale trudno to nazwać zdrową kuchnią ;) Do sałatek tylko oliwy. Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ja ostatnio do surówek używam oliwy z oliwek, a do smażenia oleju rzepakowego, bo czytałam i słyszałam, że tak jest "zdrowiej" ;) Cytuj
Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Witam! Z racji obecnego zawodu musiałam się podszkolić w/w temacie.Zajmuje się głównie oliwami greckimi ,choć i włoskimi nie pogardzę :biggrin: (dla niewtajemniczonych oliwy włoskie są przeważnie mieszanką oliw,często w dodatku hiszpańskich lub greckich i dlatego mają mniejszą renomę)Wbrew pozorom na oliwie nie tylko "pomace" lecz również extra virgin można smażyć.Musi to jednak być smażenie tzw krótkie jak np na maśle,zresztą szefowie kuchni smażąc mieszają oliwę z masłem -taki mały trik a smak o niebo lepszy. Na długie smażenie polecam olej ryżowy-ma najwyższą temperaturę dymienia.Zresztą każda kuchnia zaleca i wymaga różnych tłuszczy.Jak biorę się za kuchnie indyjską używam masła ghee,przy kuchniach basenu Morza Śródziemnego-oliwa extra virgin,dla Dalekiego Wschodu-olej arachidowy-tylko te koszty :angry: Trochę więcej o oliwie https://skladtowarowroznych.pl/pl/n/2 zapraszam! Cytuj
ahaha Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 To już nawet nie chodzi o koszt tylko o zdrowy rozsądek. Oleje też niestety jełczeją, więc ja mam w domu góra 2 lub 3 różne rodzaje. Oczywiście dopasowuję to do dań, jakie gotuję, a że najczęściej jest to kuchnia śródziemnomorska to oliwa jest zawsze. Z olejów nieeuropejskich zawsze mam małą buteleczkę oleju sezamowego. Niesamowicie nadaje smak. No i masło ghee jest obowiązkowe, bo jestem niepoprawną fanką masła w ogóle i szczególe. :D Cytuj
Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Bosze!To ile trzymasz te oleje ,że Ci jełczeją :mrgreen: Oliwa ze zbiorów tegorocznych ma od np 1-1,5 roku ważności. Ja po prostu mam małe pojemniczki z oliwą w której maceruje co mi się przyśni-a to chili tajskie lub habanero,a to rozmaryn czy czosnek tylko trufli niestety nieposiadowuje własnych i kupuje oliwę truflową ;-) a olej sezamowy na którym dla niewtajemniczonych nie smaży się tylko dodaje na koniec gotowania ma dziwna właściwość zawsze za szybko się kończy :biggrin: Cytuj
ahaha Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgadzam się co do oleju sezamowego :D Nie wpadłabym na to żeby na nim smażyć. W domu mam zawsze 2-3 oleje, nie więcej. Miałam jednak taki okres w swoim życiu, że kupowałam wszystko, co mi się spodobało, a potem trzeba było nauczyć. dzięki Bogu nauczyłam się już ekonomii w kuchni dawno temu :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.