sylwuśka Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 hej sluchajcie na ile przed swietami pieczecie babki ???? Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 W piątek upiec, a w sobotę polukrować - tak myślę :grin: Pozdrawiam :) Cytuj
sylwuśka Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Dorotka to mam jeszcze pytanko wczoraj upieklam babke na probe moj luby chcial skonsumowac przed swietami i wyszla troche za sucha :) boje sie bo na swieta pieke je na dwa domy i boje sie ze wlasnie takie suche wyjda co robic?????????/ Cytuj
Basia K Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wydaje mi się,że jak je polukrujesz,to "załapią" trochę wilgoci z lukru. Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ostudzoną babkę można nasączyć (np. przegotowaną wodą z sokiem z cytryny, spirytusem lub dowolnym aromatem do ciast, można ostudzoną i posłodzoną kawą rozpuszczalną, cappuccino, herbatą z koniakiem itd). Potem taką babkę można polać lukrem (tak jak pisze Basia) lub polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Gdy polewa zastygnie warto babkę gdzieś schować, żeby nie stała tak długo np. na stole i nie wysychała. Najlepiej włożyć ją do takiej plastikowej obudowy do przenoszenia tortów. Zależy też z jakiego ciasta robimy babkę, wilgotności babce doda dodana do niej niewielka ilość oleju, słodkiej śmietanki lub roztopionego i ostudzonego masła (ale słyszałam, że w przypadku babki piaskowej mąkę można zaparzyć gorącym masłem, przyznam się, że jeszcze tak nie robiłam) i jak najmniej białek w babce - o ile to możliwe. Jeszcze taka wskazówka: babka upieczona dzień wcześniej do czasu konsumpcji zmięknie. Powodzenia :) Cytuj
sylwuśka Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Dziękuje dziewczynki za odp :grin: Ale wlasnie wczoraj babke polalam polewa i nic dalej jest sucha :) nie wiem czy dobrze zrozumialam np: jak wyjme babke z piekarnika to z góry ją polać przygotowanym pączem ??? Cytuj
basga Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ponakłuwać patyczkiem np.od szaszłyków dosyć gęsto i potem łyżką polewać ponczem.A czy babkę przechowujesz w jakims pojemniku czy po prostu tak sobie stoi w kuchni? Cytuj
sylwuśka Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 wczorajsza babke którA zrobilam to moj luby polkna w calosci hehehe zostala tylko jej czesc :) pytam wlasnie na [przyszlosc jak ja robic. Babka po wyciagnieciu z piekarnika stala sobie a pozniej przytkrylam ja folia w niczym jej nie przechowuje bo zaraz znika ;p Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ponakłuwać patyczkiem przed nasączeniem, dobry pomysł Basiu, dziękuję, muszę wypróbować :) Cytuj
daro Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam sylwuśka Na przyszłość , bo teraz już zapewne wszystko upieczone :) Proponuję moją ulubioną "babkę majonezową" Lubię ją właśnie dla tego , że nigdy nie wychodzi sucha. Przepis na dwie babki : 8 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki zwykłej 1 majonez (np.dekoracyjny winiary) Przygotowanie: białka ubijamy , dodajemy cukier , żółtka , mąkę na końcu majonez. Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez daro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.