Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1kg białego sera 20dkg cukru pudru 3-4 żółtka cukier waniliowy 2-3 łyżki kakao 1 kostka masła 5paczek herbatników PRZYGOTOWANIE: PROSTY PRRZEPIS BEZ PIECZENIA!!! Utrzeć cukier,masło,dodać żółtka i cukier waniliowy,dodać zmielony ser,wymieszać.Rozdzielić na dwie części,do jednej dodać kakao. Układanie chatki:kładziemy sreberko(folię aluminiową),na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób: ### ### ### ### każdy # to herbatnik :D,w zależnośći od tego jak długą chcemy chatkę może to być dłuuuugie,ale zawsze 3 herbatniki koło siebie. Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera,i na każdy herbetnik kładziemy następny.Powstaje pas z serem w środku. Z kolei bierzemy ciemny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbetników.Teraz będzie potrzebna jedna osoba do pomocy. Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników,aż ich krańce zetkną się u góry.Powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta.Pozostawic w chłodnym miejscu aż zastygnie. Pycha!!!!

• 1 rok później...
  • Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzięki za przypomnienie przepisu, kiedyś to ciasto bardzo często robiłam i całej rodzince bardzo smakowało, ale przepis gdzieś się mi zagubił.W najbliższym czasie zrobię to ciacho .Polecam je wszystkim bo naprawde jest smaczne. :) POZDRAWIAM

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,zrobiłam ciasto i dałam ser trzykrotnie zmielony ,masa wyszła troche rzadka-może powinno się samemu zmielić twaróg ,wtedy masa byłaby gęściejsza.Prosze o rade. :D Pozdrawiam

Opublikowano

to prawdopodobnie wina twarogu za rzadki byl, ja do sernikow kupuje tylko i wylacznie twarog na wage, jest zawsze dobrze odcisniety, a te pakowane przewaznie maja za duzo wody.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

jak robię CHATKĘ to daję herbatniki z jednej strony oblewane polewą,wtedy już nie trzeba dekorowac a jak zwykłe herbatniki to polewam polewą i obsypuję orzechami.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

:) ja rowniez znam to smmmaczne ciasto ,przepis byl przezemnie zapomniany tym niemniej serdecznie dziekuje za przypomnienie.Moja mama robila go jak bylam mala ,teraz ja zrobie moim dzieciom szczegolnie ze lubia wszystko co slodkie. pozdrawiam kate

Opublikowano

U mnie cała rodzinka uwielbia to ciasto,ostatnio robiłam na święta,wprowadziłam małe ulepszenie do dekoracji,na drugą masę na środek kładę pasek zastygniętej czerwonej galaretki. Po rozkrojeniu ładnie wygląda.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! Smaczna jest ta Chatka Puchatka! Ślicznie się też prezentuje ; oprócz smaku to też jest ważne. Użyłam trochę mniej sera niż w przepisie, bo więcej nie miałam w domu. Szczerze polecam. Dzięki za przepis. Renata :razz: post-4422-1170505802_thumb.jpg