kleopatra Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 1kg białego sera 20dkg cukru pudru 3-4 żółtka cukier waniliowy 2-3 łyżki kakao 1 kostka masła 5paczek herbatników PRZYGOTOWANIE: PROSTY PRRZEPIS BEZ PIECZENIA!!! Utrzeć cukier,masło,dodać żółtka i cukier waniliowy,dodać zmielony ser,wymieszać.Rozdzielić na dwie części,do jednej dodać kakao. Układanie chatki:kładziemy sreberko(folię aluminiową),na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób: ### ### ### ### każdy # to herbatnik :D,w zależnośći od tego jak długą chcemy chatkę może to być dłuuuugie,ale zawsze 3 herbatniki koło siebie. Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera,i na każdy herbetnik kładziemy następny.Powstaje pas z serem w środku. Z kolei bierzemy ciemny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbetników.Teraz będzie potrzebna jedna osoba do pomocy. Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników,aż ich krańce zetkną się u góry.Powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta.Pozostawic w chłodnym miejscu aż zastygnie. Pycha!!!! Cytuj
Anka84 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Uwielbiam chatkę - sama osobiście nigdy nie robiłam, ale miałam okazję wiele razy ją jeść i jest to jedne z moich ulubionych ciast :) Cytuj
monilek26 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Moja mama kiedyś zaserwowała nam to pyszne ciacho - było rewelacyjne. Muszę wypróbować ten przepis, bo przy samym czytaniu ślinka cieknie..... Pozdrawiam Cytuj
gosiek50 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Dzięki za przypomnienie przepisu, kiedyś to ciasto bardzo często robiłam i całej rodzince bardzo smakowało, ale przepis gdzieś się mi zagubił.W najbliższym czasie zrobię to ciacho .Polecam je wszystkim bo naprawde jest smaczne. :) POZDRAWIAM Cytuj
gosiek50 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Witam,zrobiłam ciasto i dałam ser trzykrotnie zmielony ,masa wyszła troche rzadka-może powinno się samemu zmielić twaróg ,wtedy masa byłaby gęściejsza.Prosze o rade. :D Pozdrawiam Cytuj
Jola_A. Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 to prawdopodobnie wina twarogu za rzadki byl, ja do sernikow kupuje tylko i wylacznie twarog na wage, jest zawsze dobrze odcisniety, a te pakowane przewaznie maja za duzo wody. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Dziękuje Jolu za rade następnym razem zrobię jak radzisz,chciałam sobie uprościć ale się nie opłaca bo nieraz efekt marny. :D :D Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj
basga Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 jak robię CHATKĘ to daję herbatniki z jednej strony oblewane polewą,wtedy już nie trzeba dekorowac a jak zwykłe herbatniki to polewam polewą i obsypuję orzechami. Cytuj
cassandra Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Brzmi bardzo ciekawie, czy ktos moglby zalaczyc zdjecie? Cytuj
kate_76 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 :) ja rowniez znam to smmmaczne ciasto ,przepis byl przezemnie zapomniany tym niemniej serdecznie dziekuje za przypomnienie.Moja mama robila go jak bylam mala ,teraz ja zrobie moim dzieciom szczegolnie ze lubia wszystko co slodkie. pozdrawiam kate Cytuj
apsik Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 U mnie cała rodzinka uwielbia to ciasto,ostatnio robiłam na święta,wprowadziłam małe ulepszenie do dekoracji,na drugą masę na środek kładę pasek zastygniętej czerwonej galaretki. Po rozkrojeniu ładnie wygląda. Cytuj
basga Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Bardzo dobry pomysł z tą galaretką w środku-następnym razem tez tak zrobię. Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam! Smaczna jest ta Chatka Puchatka! Ślicznie się też prezentuje ; oprócz smaku to też jest ważne. Użyłam trochę mniej sera niż w przepisie, bo więcej nie miałam w domu. Szczerze polecam. Dzięki za przepis. Renata :razz: Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Reniu - ślicznie Ci ta Chatka Puchatka wyszła - naprawdę gratuluję :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi