Dorunia Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Wczoraj dostałam ten przepis od siostry,dzisiaj upiekłam i nawet mi wyszedł więc dzielę się z Wami tym przepisem :) Składniki na 4 małe chlebki: *1/2 kg.mąki *1 opakowanie drożdży instant(8g) *1 szk.ciepłej wody *1 płaska łyżeczka soli *1 łyżeczka z górką cukru *1 jajko *1 łyżka oliwy *mak lub sezam do posypania na wierzch Mąkę,drożdże,sól,cukier wsypać do miski i zamieszać...wbić jajko,wlać oliwę i pomału dolewając wodę wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1godzinkę do wyrośnięcia...po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części...formujemy chlebki i układamy na blaszce posypanej mąką i odstawiamy na 15min. do ponownego wyrośnięcia...po tym czasie smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20-30min w 180 st. Oto mój wypiek :grin: Cytuj
basga Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Czy one w środku są takie pustawe czy mają raczej normalną,chlebową strukturę? Cytuj
Dorunia Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Mają normalną chlebową strukturę :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Dzisiaj upiekłam te chlebki z mąki żytniej i wyszły mi nawet smaczne...nie robiłam małych,żeby służyły jako miseczki tylko takie normalne do krojenia :) Bałam się,że nie wyjdą,ale urosły i nie ma zakalca ani troszkę :sad: Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 WoW Doruniu jakie apetyczne wypieki :) Cytuj
Nick_1 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wyglądają naprawdę bardzo smakowicie,ciekawe czy mi udałoby się zrobić coś podobnego:) Gratuluję pomysłu i czekam na więcej:) Cytuj
Uzytkownik1 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Uwielbiam jeść zupy z takich chlebowych miseczek. Mm pychota, ślinka cieknie na samą myśl:) Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Wyglądają cudownie! A zupa z takich miseczek... mmmmm :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi