PrzepisAni Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 Pierogi. Narodowa potrawa Polaków. (przepis z BLOG ANI) Bo z pierogami to jest tak, że każdy je lubi. Nie znam nikogo kto skrzywiłby się na myśl że za chwilę zje pierogi. Podawać można je ze wszystkim ? pierogi z serem, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą, pierogi z soczewicą a latem pierogi z jagodami. Aż ślinka cieknie na takie pyszności. Dziś zrobiłam pierogi z serem na słodko. Lista składników na ciasto: pół kilograma mąki pszennej (3 szklanki) jedno jajko szczypta soli łyżka oliwy z oliwek 120 ml ciepłej wody 50 ml mleka Lista składników na nadzienie: 40 dag sera białego chudego lub półtłustego 2 żółtka 4 łyżeczek brązowego cukru cukier waniliowy łyżka śmietany- 12% Do gotowania: 3 litry wody łyżeczka soli łyżka oliwy Czas przygotowania ? 60 minut Czas gotowania ? 15 minut/porcja Stopień trudności ? 2/5 Jak zrobić pierogi: Zagniatam ciasto Wysypuję na stolnicę mąkę, wbijam w to jajko, dodaję sól, oliwę i 1/3 wody z mlekiem i zagniatam ciasto, sukcesywnie dodając pozostałą wodę z mlekiem. Jeśli ciasto jest gładkie i zebrało całą mąkę ze stolnicy, a mi zostało jeszcze trochę wody z mlekiem, nie przejmuję się tym. To co zostało wylewam. Chłonność mąki jest różna i często nie mogę przewidzieć ile wody będę potrzebowała. Rozwałkowuję cisto na cienki placek. Staram się żeby cisto nie było za grube. W pierogach ważne dla mnie jest, żeby smak nadawał farsz, a ciasto było tylko dodatkiem. Grubość ciasta nie powinna być większa niż ? grubość materiału bluzy dresowej :) Wycinam kółka, które za chwilę uformuję w pierogi. Używam do tego kubka lub dużej filiżanki, w zależności od tego jak duże mają być pierogi. Przykładam filiżankę do góry dnem i lekko przekręcam w prawo i w lewo. Po chwili mam regularne koło wycięte z ciasta Przygotowuję farsz ? tym razem ser. Do miseczki wrzucam ser, żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i mieszam na jednolitą masę Lepię pierogi Na środek każdego wyciętego szklanką koła nakładam łyżeczką farsz. Wkładam go tyle, żeby brzegi ciasta zostawić wolne i żeby dało się je połączyć. Mocno zgniatam ze sobą brzegi ciasta. Kiedyś podpatrzyłam jak mama dodatkowo je jeszcze zawija. Dzięki temu ciasto na pewno się nie rozklei, a pierogi ładniej wyglądają. Jak to zrobić? Kciukiem i palcem wskazującym mocno rozgniatam brzeg wcześniej sklejonego pieroga, następnie kciukiem podwijam ciasto do środka, robiąc taką podwiniętą falbankę i tak raz koło raza, żeby zawinięcia na siebie lekko zachodziły. Gotuję pierogi Do wrzącej osolonej wody z łyżką oliwy wrzucam pierogi. Na raz wkładam ich tyle, żeby pokryły dno garnka. Delikatnie je mieszam (najlepiej użyć drewnianej lub plastikowej łyżki, żeby nie uszkodzić ciasta). Pierogi możemy wyjąć ok 2 minuty po tym jak wypłyną, czyli podniosą się z dna garnka na wierzch wody. ? i ugotowAnne :sad: Pierogi z serem można podawać polane słodką śmietanką, posypane cukrem, z sosem waniliowym, sosami owocowymi, lub roztopionym masłem. Ja czasem lubię też zjeść takie zupełnie bez niczego, delektuję się wtedy idealną konsystencją nadzienia i delikatnością ciasta. Można je jeść na ciepło i na zimno. Bo w końcu to? pierogi! No i wychodzi na to, że lepienie pierogów wcale nie jest trudne. Jeśli na początku nie wychodzi zawijanie brzegów pierogów nie wolno się zniechęcać, w końcu trening czyni mistrza. Smacznego :-( Ania ODWIEDŹ mój blog Cytuj
Sloczu Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 A ja jak wyrabiam ciasto, to podgrzewam mleko, dodaje trochę masła (łatwiej się wyrabia, i się nie kawali) i dla kolorku można dodać kurkumy (do tego mleka). Ciasto z kurkumą pasuje do pierogów z mięsem (ze względu na gorzkawy smak kurkumy). Wtedy pierogi wychodzą jaskrawo żółte, przez co można zaskoczyć znajomych lub drugą połówkę :) Cytuj
basga Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 A ja do ciasta nie daję jajek,tylko mąka,wrzątek i...odrobina świeżych drożdży-wszystko zmiksowane w mikserze a lepie taką foremką bo ręcznie mi nie wychodzi. Cytuj
Sloczu Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 jajek też nie dodaje, tylko mąka, sól, woda, mleko, troszkę masełka. z ciastem można kombinować, np. do mięsnych pierożków, do ciasta można dodać sypki czosnek, albo jakieś zioła. Cytuj
basga Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Kiedyś robiłam ciasto różowe-dodawałam barszczyk w proszku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi