codogara Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 Składniki: główka sałaty lodowej pół pęczka rzodkiewek 20 dag pieczarek pęczek szczypiorku 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 10 dag żółtego sera 1 bagietka masło 1 ząbek czosnku Winegret: 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę lodową kroimy w cienkie paski. Ogórki, pomidor, żółty ser oraz rzodkiewki w kostkę. Na ruszcie grillujemy pokrojone w 0,5 cm plastry pieczarki. Na łyżeczkę nakładamy troszkę masła, przykładamy ją do ciepłego węgla, aby rozpuścić masło. Następnie polewamy nim pieczarki z obydwu stron. Na koniec lekko je solimy. Winegret robimy z połączenia soku z cytryny, oleju, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja proponuję wymieszać składniki sosu w małym słoiczku, niczym rasowy barman). Następnie wszystkie składniki sałatki polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na sam koniec grillujemy pokrojoną w ukośne kawałki bagietkę. Po ugrillowaniu nacieramy jedną stronę ponacinanym ząbkiem czosnku. Smacznego Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga https://www.codogara.ploraz na facebooka: https://www.facebook.com/Codogara Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.