codogara Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 3 dag drożdży Vegeta, oregano, tymianek, bazylia, pieprz cukier 1 jajko 1/4 kostki masła dowolne dodatki [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przygotowanie: W letnim mleku rozrabiamy drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz szczyptą soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby zaczyn ruszył. Następnie łączymy 3 szklanki mąki z zaczynem, przyprawami i jajkiem. Na sam koniec dolewamy roztopione masło i wyrabiamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie na wysmarowaną olejem blachę wykładamy ciasto i lekko rozpłaszczamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Po tym czasie wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 min, aby ciasto zrobiło się lekko złote. Potem wyciągamy je i smarujemy ketchupem do pizzy (można oczywiście zrobić własny sos do pizzy). Na to wędruje starta mozzarella, szynka, podsmażone z cebulką pieczarki, salami, pomidor. Następnie wkładamy ją znów do pieca na ok. 10 min. Mi został kotlet mielony z poprzedniego dnia ? tez go można wykorzystać. Ja polecam użyć wołowinę z rosołu ? pokroić ją na cienkie plastry i podsmażyć na patelni z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, i ulubionych ziół. Rodzaj dodatków zależy tylko od waszej inwencji twórczej. Smacznego Po inne kulinarne inspiracje zapraszam na https://www.codogara.pl oraz https://www.facebook.com/Codogara Cytuj
Pizzaman Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2018 Cześć Nie wiem jak w smaku, ale wygląda raczej na placek ala pizza - strasznie grube to wyszło. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.