codogara Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 3 dag drożdży Vegeta, oregano, tymianek, bazylia, pieprz cukier 1 jajko 1/4 kostki masła dowolne dodatki [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przygotowanie: W letnim mleku rozrabiamy drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz szczyptą soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby zaczyn ruszył. Następnie łączymy 3 szklanki mąki z zaczynem, przyprawami i jajkiem. Na sam koniec dolewamy roztopione masło i wyrabiamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie na wysmarowaną olejem blachę wykładamy ciasto i lekko rozpłaszczamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Po tym czasie wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 min, aby ciasto zrobiło się lekko złote. Potem wyciągamy je i smarujemy ketchupem do pizzy (można oczywiście zrobić własny sos do pizzy). Na to wędruje starta mozzarella, szynka, podsmażone z cebulką pieczarki, salami, pomidor. Następnie wkładamy ją znów do pieca na ok. 10 min. Mi został kotlet mielony z poprzedniego dnia ? tez go można wykorzystać. Ja polecam użyć wołowinę z rosołu ? pokroić ją na cienkie plastry i podsmażyć na patelni z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, i ulubionych ziół. Rodzaj dodatków zależy tylko od waszej inwencji twórczej. Smacznego Po inne kulinarne inspiracje zapraszam na https://www.codogara.pl oraz https://www.facebook.com/Codogara Cytuj
Pizzaman Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2018 Cześć Nie wiem jak w smaku, ale wygląda raczej na placek ala pizza - strasznie grube to wyszło. Pozdrawiam Cytuj
dispent Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca brzmi bardziej jak włoski przepis dzięki za przepis! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.