balbinka Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Podkład: 3 szkl. mąki 2 margaryny 5 jajek 3 tyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniljowy Żółtka ze składnikami wymięszać,oddzielić połowę i wstawić do lodówki. Z białek ubić pianę ze szklanką cukru i kisielem.Jabłka ok.1 kg zetrzeć na tartce,odcisnać sok. Dno blachy wykładamy ciastem niezmrożonym,nastepnie na to kładziemy jabłka,piankę,zmrożone ciasto zcieramy na grubej tartce posypujemy nim górę ciasta,Pieczemy okolo 45 minut. Smacznego! Cytuj
evagosia Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Dwie margaryny na 3 szklanki maki to chyba za duzo...a moze wlasnie tak ma byc? Cytuj
uretan Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Ajaj! Balbinko, a ile jabłek na tę pyszność? 8), a co do kisielu, to nie rozumiem, suchy, czy przyrządzony? Chyba troszkę się śpieszyłaś z tym przepisem? :D Proponuję, że byś napisała składniki osobno na ciasto i nadzienie (pianka, jabłka) bo troszkę bym się bał zrobić ciekawe ciasto według tak "skrótowego" przepisu. Pozdrawiam Cytuj
balbinka Opublikowano 15 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Jabłuszek około 1 kg,kisiel nie może być przyrządzony bo się białko nie ubije 8). Mają być 2 margaryny,ciasto nie będzie za dobrze się "trzymało ręki",ale takie ma być,część zmrożoną trzymać w lodówce w zamrażalniku ok.1 h. Masą jabłkową są jabłka strate na tartce i odciśnięte,pianka do białka z jajek z podkładu,kisiel,szklanki cukru. Ciasto jest bardzo proste i zawsze się udaje. Cytuj
Azalka Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Ja dodałam trochę mniej margaryny, bałam się trochę co to będzie bo w piekarniku aż kipiało od tego tłuszczu, ale ciasto się udało. Jest pyszne i rzeczywiście proste. Dzięki za przepis. Cytuj
balbinka Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Cieszę się,że się udało no i że smakowało 8) Jeżeli używa się bardziej soczystych owoców proponuję 2 margaryny by nie wyszedł zakalec.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi