codogara Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zapraszam do wypróbowania tradycyjnego przepisu Składniki: 0,5kg żołądków kaczych 1 duża marchew kieliszek czerwonego wina 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej 2 łyżki mąki pszennej pół pęka selera naciowego pęczek koperku 1 duża cebula masło sól, pieprz, tymianek 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe Przygotowanie: Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn. W oddzielnym garnku zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać żołądki i chwilę podsmażyć. Zalać wodą oraz winem, aż płyn je lekko przykryje. Dusić pod lekkim przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 h. Potem dodać pokrojoną w plasterki marchew i seler, przyprawy do smaku. Gotować jeszcze przez 30 min. Po tym czasie wymieszać pół szklanki wody z mąką i zagęścić sos wg własnych preferencji. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekany koper. Najlepiej podawać z ulubioną kaszą i ogórkami kwaszonymi. Smacznego Więcej ciekawy przepisów na https://www.codogara....-smak-tradycji/ oraz https://www.facebook.com/Codogara Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.