Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do przygotowania potrawy z ogniska potrzebny będzie specjalny zamykany garnek na nóżkach. Są dwa rodzaje takich garnków: żeliwne oraz stalowe emaliowane.

Składniki (garnek ok. 5 l):

3 kg ziemniaków

0,6 kg kiełbasy

0,2 kg boczku wędzonego|

0,1 kg margaryny lub masła

4 cebule

3 buraki

3 marchewki (opcjonalnie)

dwa liście kapusty

sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy składniki:

ziemniaki w talarki ok 1 cm szerokości i potem na ćwiartki, mniej więcej jak do zupy,

kiełbasę i boczek w plastry ok 0, 5 cm,

buraczki w ćwiartki talarów, ale cieńsze niż ziemniaki

cebulę w półksiężyce

marchew w talarki Dno garnka posmarować margaryną lub masłem i wyłożyć boczkiem. Następnie układać warstwami na przemian warzywa z wędliną ? ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbasa, boczek. Przed warstwą wędlin, warstwę jarzyn porządnie przyprawić. Warstwy układamy do końca składników lub miejsca w garnku. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórek margaryny lub masła. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy.

Wypełniony garnek odstawiamy na parę minut, następnie luzujemy zamknięcie i wylewamy resztki ociekłej wody.

Piec w ognisku, na żarze lub małym ogniu przez ok. 40 min. Po wyjęciu z ogniska garnkiem trzeba potrząść, aby składniki się trochę wymieszały.

Podawać na talerze. Jak nikt nie patrzy podjadać prosto z gara, bo wtedy są jeszcze lepsze [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

SMACZNEGO!!

Opublikowano

Często robimy takie pieczonki u teściowej (na któreś urodziny sprezentowaliśmy jej taki kociołek),jednak nie dodaję buraczków ani marchewki. A tłuszczu to tylko z boczku,bez dodatkowego smarowania dna.

Opublikowano

Ja uwielbiam takie pieczonki, i jak tylko nadarzy się okazja to takie sobie robimy :) Robię dokładnie takie jak napisał Kylo, z buraczkami (za którymi przepadam i które dodają koloru :grin:), z marchewką, i dodatkowo daję jeszcze poszatkowaną białą kapustę (nie za dużo ale dodaję, a na górę oczywiście kilka całych liści kapusty). Z tego co pamiętam, to dodaję jeszcze liście laurowe. Ps. Witamy na forum :D

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witam witam:) No ja też właśnie takie robię, bardzo często dodaje do tego jakieś mięsko np skrzydełka, one się tak fajnie uduszą i już jest mega fajne danie. Nawet nie potrzeba surówki, no chyba ze ktoś bardzo chce.

Edytowane przez Dorota

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.