kylo Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Do przygotowania potrawy z ogniska potrzebny będzie specjalny zamykany garnek na nóżkach. Są dwa rodzaje takich garnków: żeliwne oraz stalowe emaliowane. Składniki (garnek ok. 5 l): 3 kg ziemniaków 0,6 kg kiełbasy 0,2 kg boczku wędzonego| 0,1 kg margaryny lub masła 4 cebule 3 buraki 3 marchewki (opcjonalnie) dwa liście kapusty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy składniki: ziemniaki w talarki ok 1 cm szerokości i potem na ćwiartki, mniej więcej jak do zupy, kiełbasę i boczek w plastry ok 0, 5 cm, buraczki w ćwiartki talarów, ale cieńsze niż ziemniaki cebulę w półksiężyce marchew w talarki Dno garnka posmarować margaryną lub masłem i wyłożyć boczkiem. Następnie układać warstwami na przemian warzywa z wędliną ? ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbasa, boczek. Przed warstwą wędlin, warstwę jarzyn porządnie przyprawić. Warstwy układamy do końca składników lub miejsca w garnku. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórek margaryny lub masła. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy. Wypełniony garnek odstawiamy na parę minut, następnie luzujemy zamknięcie i wylewamy resztki ociekłej wody. Piec w ognisku, na żarze lub małym ogniu przez ok. 40 min. Po wyjęciu z ogniska garnkiem trzeba potrząść, aby składniki się trochę wymieszały. Podawać na talerze. Jak nikt nie patrzy podjadać prosto z gara, bo wtedy są jeszcze lepsze [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] SMACZNEGO!! Cytuj
Basia K Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Często robimy takie pieczonki u teściowej (na któreś urodziny sprezentowaliśmy jej taki kociołek),jednak nie dodaję buraczków ani marchewki. A tłuszczu to tylko z boczku,bez dodatkowego smarowania dna. Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ja uwielbiam takie pieczonki, i jak tylko nadarzy się okazja to takie sobie robimy :) Robię dokładnie takie jak napisał Kylo, z buraczkami (za którymi przepadam i które dodają koloru :grin:), z marchewką, i dodatkowo daję jeszcze poszatkowaną białą kapustę (nie za dużo ale dodaję, a na górę oczywiście kilka całych liści kapusty). Z tego co pamiętam, to dodaję jeszcze liście laurowe. Ps. Witamy na forum :D 1 Cytuj
kylo Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Witam witam:) No ja też właśnie takie robię, bardzo często dodaje do tego jakieś mięsko np skrzydełka, one się tak fajnie uduszą i już jest mega fajne danie. Nawet nie potrzeba surówki, no chyba ze ktoś bardzo chce. Edytowane 1 Lipca 2011 przez Dorota Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.