kylo Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 FRYTKI Z POSYPKĄ Frytki na 110% jadł każdy, ale ile z Was jadło frytki z posypką? Osobiście spotkałem się z takim daniem w kliku fast foodowych restauracjach na Podkarpaciu, gdzie mieszkam. Aby przygotować takie szybkie i proste danie potrzeba nam - oczywiście frytki robione własnoręcznie czy kupne. SKŁADNIKI DO POSYPKI: -cała dorodna pierś z kurczaka -olej -przyprawy: przyprawa do gyrosa, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, kucharek. PRZYGOTOWANIE POSYPKI Pierś umyć i pokroić w kostkę, dość drobną, następnie oprószyć przyprawami i włożyć na chwile do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i zesmażyć mięso. Jako dodatek do takiego dania oczywiście są mile widziane sosy. Ja preferuje sos czosnkowy z dodatkiem koperku. Podajemy poprostu tak ze na talerz dajemy upieczone frytki i posypujemy posypką mięsną i polewamy sosem. SORY JEŚLI PRZEPIS JEST NIE DOKONCA POPRAWNIE NAPISANY ALE POLONISTĄ NIE JESTEM TYLKO KUCHARZEM:) ALE I TAK ŻYCZĘ SMACZNEGO:) Cytuj
Emillia Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Jakiś czas temu skorzystałam z Twojego przepisu... Muszę przyznać że mąż zajadał się i wciąż mu mało było :-) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Cytuj
Emillia Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Chciałam jeszcze dodać że jeszcze lepsze są posypane żółtym serem... Cytuj
koczelada Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 robię czasami podobny obiad, tylko, że nie traktuję tego jako posypki tylko po prostu kurczaka kładę osobno i polewam wszystko sosikiem czosnkowym :) Cytuj
kali_jesc_kali_pic Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Nie sądziłam, że taki przepis znajdę po tematem "frytki z posypką". Podejrzewałam, że będzie tu opis jak zrobić moje ulubione frytki z oregano, bazylią i innymi przeprawami, a tu proszę, taka niespodzianka. Na pewno wypróbuje ten przepis. :) Cytuj
Gość uzytkownik10 Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2013 Ja również nie spodziewałam się "takiej" posypki. Bardziej nastawiałam się na jakąś mieszankę ziół. Ale przepis jest bardzo ciekawy. Na pewno wypróbuję go kiedyś. Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2013 U mnie posypka to właśnie drobno pokrojony kurczak usmażony w ziołach, a całość posypana startym żółtym serem i polana sosem czosnkowym, ewentualnie ketchupem ;) Czyżby tylko Podkarpacie oferowało frytki z posypką? :D Cytuj
UwielbiamJesc Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Na pewno będę próbować ! :) Cytuj
Smakija Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 A jakis rodzaj sera preferujecie przy tym ? Cytuj
UzytkownikWI Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Serek w tych opakowaniach w plasterkach typu Hochland czy jak to się tam pisze. Gdy jego się podtopi to naprawdę jest fantastyczny smak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi