Dorunia Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Przepis dostałam od koleżanki...wypróbowałam i dzielę się nim z Wami 🙂 -200 owoców wiśni -200 liści wiśni -1 litr wody -3/4 kg.cukru -1 cukier waniliowy -1/2 litra spirytusu Cukier,cukier waniliowy i wodę zagotować,a następnie wrzucić do niego umyte całe wiśnie i liście...jak się zagotuje zmniejszyć palnik i gotować 30 minut odkryte.Po tym czasie przecedzić sok od owoców i liści...wystudzić i dolać spirytus.Rozlać do butelek i już można degustować 🙂 1 Cytuj
justhi Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Sok z liśćmi wiśni i owocami dobry, to pewnie i nalewka niczego sobie :) Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Doruniu, gdy tylko będę miała wiśnie i liście zabieram się za przygotowanie Twojej nalewki, pozdrawiam :) Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Też się zastanawiałam, ale myślę, że chodzi o sztuki, bo już się spotkałam z przepisami, gdzie liście i owoce podawane były właśnie na sztuki... no chyba że się mylę :) Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 Witam, moja nalewka jest już gotowa :) Przepis bardzo szybki i łatwy do przygotowania. A nalewka wyjdzie każdemu :grin: Wielkie dzięki Doruniu za ten przepis, serdecznie pozdrawiam :D Cytuj
Dorunia Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Przepraszam,że dopiero teraz odpisuję,ale byłam na urlopie...tak Basiu chodzi o sztuki owoców i liści :) Dorotko cieszę się,że nalewka smakuje :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 Nie ma za co Doruniu :grin: ta naleweczka z każdym dniem jest lepsza :) Pozdrawiam :D Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Wcześniej robiłam tę nalewkę z czarnych porzeczek,a dzisiaj z malin i obydwie są smaczne...maliny liczyłam tak ja wiśnie,a czarne porzeczki to ile miałam objętościowo w pojemniczku to tyle nazrywałam i reszta składników bez zmian :) Cytuj
Blachy Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Ja robię podobną tylko zamiast owoców wiśni daję aronię, ale liście wiśni ;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2011 Ja też taką robię...na działce aronia już dojrzała więc w ciągu kilku dni zrobię tę nalewkę z niej :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Wczoraj wypiłam kieliszek nalewki z wiśni i kieliszek z czarnej porzeczki i jest naprawdę smaczna jak leżakuje dłużej :) Narobiłam tyle butelek,że wystarczy do następnych owoców(trochę i tak rozdałam dla znajomych) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi