codogara Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Zapraszam do wypróbowania tego pysznego dania Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3 łyżki oleju Krem waniliowo ? alkoholowy: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy mały 1/2 kostki margaryny Kasi 1/2 kostki masła 3 łyżki wódki [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy aż będą sztywne. Następnie dosypujemy cukier i miksujemy na mniejszych obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyłączamy mikser i dokładamy żółtka ? gałką lub łyżką delikatnie mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę ? mieszamy. Następnie dodajemy ocet i proszek do pieczenia ? mieszamy. Na sam koniec dolewamy olej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 30 min (grzałka górna i dolna). Krem: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy nad kąpielą wodną (najlepiej miksować mikserem, nie można dopuścić do zważenia się jajek). Gdy jajka zbieleją zdejmujemy miskę z garnka z wodą. Studzimy. W oddzielnym garnku miksujemy masło i margarynę, następnie dolewamy masę jajeczną i wódki do smaku. Ucieramy aż powstanie gęsta masa (może to trochę potrwać). Przecięty na pół biszkopt przekładamy masą, która odpoczęła chwilę w lodówce. Na wierzchu ciasta układamy maliny i zalewamy je już lekko stężałą galaretką (najlepiej użyć dwóch galaretek na całą blachę ciasta). Smacznego. Więcej ciekawych przepisów na www.codogara.pl oraz https://www.facebook.com/Codogara Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Wygląda bardzo apetycznie :) Cytuj
codogara Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 I tak smakuje, polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.