aanutka Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Wbrew pozorom zrobienie ptysiów WCALE nie jest trudne! Polecam tę pyszną i zazwyczaj wzbudzającą podziw gości potrawę. PRZEPIS PTYSIE: około 20 sztuk Składniki: kostka masła /200g/, 8 jaj, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Wykonanie: Zagotować wodę z masłem/musi się roztopić/ i solą . Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia od razu rozcierając masę drewnianą łyżką. Gdy ciasto nie lepi się już do garnka /ok.1 min./ zdjąć z ognia i wbić szybki pierwsze jajko wcierając je w ciasto /trochę się przez moment ślizga, ale szybko się wchłonie/. Następnie wbijać po jednym kolejne jajka, też wcierając je w ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać ciasto i kłaść je na blaszkę, zostawiając odstępy /bardzo rośnie!/. Włożyć blachę do piekarnika /temp.250 st./ UWAGA!!! Nie otwierać piekarnika przez 20-25 minut, bo ptysie "siądą". Po tym czasie można zmniejszyć ogień, potem uchylić piekarnik i suszyć ptysie nawet 2-3 godziny. FARSZ: Do wyboru: 1,5 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, dużo czosnku, sól, pieprz. lub 1/2 kg mięsa mielonego, 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, 2-3 kolorowe świeże papryki, kukurydza, czosnek, sól, pieprz 20 dag żółtego sera Wykonanie: Składniki pokroić i usmażyć osobno na patelni. BEZ SERA.Potem wymieszać i doprawić do smaku W ptysiach ściąć wierzch, gdy w środku jest mokre ciasto wyjąć i wyrzucić. Nałożyć farsz, na wierzch położyć trochę utartego żółtego sera, przykryć 'czapeczką" i zapiekać w piekarniku ok.15-20 min. - do roztopienia sera. Podawać na gorąco. PYCHA !!! Cytuj
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 brzmi kusząco a ja lubię ciasto ptysiowe więc napewno się skuszę i zrobię wkrotce na kolację. Cytuj
basga Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 robiłam te ptyśki na sylwestra-pychota,a do tego barszczyk czerwony! danko jak się patrzy.... Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Chyba się przekonałam i zrobię, przeraża mnie tylko pieczenie tak długo tych ptysiów ( boję się że mi się przypieką ) :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ja robię farsz troszeczkę w inny sposób. Pieczarki podsmażam na tłuszczu, oddzielnie przyrządzam jasną zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzam ją smietaną i łączę z pieczarkami, zagotowuję i przyprawiam do smaku a następnie przestudzone pieczarki mieszam ze startym serem. Dalej postępuję jak jest podane w przepisie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.