aanutka Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 To taki jakby pilaw. Ma bardzo interesujący smak - wpływ cynamonu. Dla osób będących wegetarianami: bez mięsa też jest pyszne! Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 torebki ryżu, 1/2 kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, 2 kostki bulionowe, 1/3 kostki masła, oliwa, 1/2 l wody, sól, pieprz, 1 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Mięso pokroić na nieduże kawałki /ok. 1cm/, cebulę w kostkę. Ryż przepłukać w zimnej wodzie. W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, włożyć cebulę i mięso. Smażyć na dość dużym ogniu mieszając, przez 3-4 min. Dodać osączony /ale surowy/ryż i smażyć go dopóki nie wchłonie tłuszczu /ok.2 min./. Wlać wodę, wsypać rozkruszone kostki bulionowe. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy - cynamon !!! Następnie zmniejszyć ogień i gotować na płytce ochronnej, pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn/ok.15-20 min./ Doprawić pieprzem, solą i w razie potrzeby jeszcze cynamonem. Życzę smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.