codogara Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Składniki: Roladki: jedna duża polędwiczka wieprzowa 1 woreczek kaszy perłowej 30 dag wątróbek drobiowych 1 cebula masło, olej sól, pieprz, słodka papryka Sos boczniakowy: 1 opakowanie boczniaków 1 mała śmietana 30% tymianek, sól, pieprz 1 cebula masło [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przygotowanie: Polędwiczkę nacinamy wzdłuż kawałek po kawałku, aby zrobić z niej duży prostokątny płat. Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem grubsze fragmenty. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku gotujemy kaszę (ja ułatwiam sobie życie i gotuję błyskawiczną kaszę perłową w woreczku). Wątróbkę czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Na rozgrzaną patelnię z olejemy dodajemy wątróbki (najlepiej małe kawałki) i smażymy. Do lekko podsmażonych wątróbek dorzucamy łyżkę masła i posiekaną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy pieprzem i dusimy chwilę. Następnie przestudzamy wątróbkę oraz kaszę. Mieszamy obydwa składniki (wystarczy połowa kaszy i cała wątróbka), dodajemy przyprawy do smaku (sól dopiero teraz – bo inaczej wątróbka stwardnieje). Polędwiczki nadziewamy farszem i zwijamy jak rolady. Najlepiej robić to już na folii aluminiowej, którą potem owiniemy gotową roladę. Zawiniętego ,,cukiereczka” wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. C. pieca na ok. 20 min. Sos boczniakowy zaczynamy przygotowywać od podsmażenia na maśle pokrojonych w paski grzybów. Po lekkim odparowaniu wody dodajemy więcej masła i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy wszystko i doprawiamy do smaku. Zalewamy śmietanką i redukujemy sos. Smacznego. Cytuj
milu Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 wyglądają bardzo apetycznie :) przepis na pewno wypróbuję Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.