codogara Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Składniki: sałata lodowa pudełko pomidorów koktajlowych 1 duża czerwona papryka słoiczek czarnych oliwek słoiczek zielonych oliwek (ja zawsze dodaję duże oliwki nadziewane migdałem) 1 duży zielony ogórek ser feta sos: oliwa z oliwy, bazylia, oregano, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przepisy: Wszystko dokładnie myjemy, lekko osuszoną sałatę lodową rwiemy i wrzucamy do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki lub jeśli są małe na połówki. Paprykę kroimy na duże kawałki, to samo tyczy się ogórka. Wrzucamy słoiczek czarnych oliwek i zielonych(te duże z migdałami kroję na pół). Ser feta, który zazwyczaj wybieram to ten w koszyczku (z przyprawami), ale jeśli masz cały w kostce, to oczywiście również trzeba go pokroić. Sugeruję na większe kawałki żeby było czuć smak, poza tym małe kawałki zawsze się rozdrobnią. Wszystko wrzucam i na końcu robię sos. Do szklanki wlewam oliwę, dodaję bazylię, oregano, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz ? wszystko mieszam i gotową substancją oblewam sałatkę. I jakby to powiedział prawdziwy grek: ?????! Więcej zdjęć na: https://www.codogara.pl/2286/salatka-grecka/ Cytuj
Gość Luiz Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 ja zamiast fety polecam też wersję z mozzarellą :) Cytuj
codogara Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 świetny pomysł, sałatka jest wtedy bardziej delikatna, mniej słona Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi