Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 kg ogórków

koper

czosnek

ziele angielskie

pieprz

zalewa:

2 litry wody

1 szklanka octu

1,5 szklanki cukru

3 łyżki soli

3/4 szklanki ketchupu ( 10-12 łyżek)

3 łyżki musztardy

2 łyżki papryki ostrej (jak ktoś nie lubi na ostro może być papryka słodka)

Nieduże ogórki umyć, pokroić w słupki ze skórką.

Do słoików włożyć koper, czosnek, ziele angielskie i pieprz ( ilość według uznania).

Następnie włożyć ogórki.

Zalewę zagotować i ostudzić (dla tych którzy lubią ostrzejsze można dodać do zalewy rozgnieciony ząbek czosnku bub chili, smak jest wtedy taki słodko-kwaśno-ostry) zalać ogórki.

Pasteryzować 10 minut.

post-25837-0-58125900-1312279086_thumb.j

post-25837-0-01931700-1312279159_thumb.j

Opublikowano

Ogórki zrobione,czekam teraz na okazję,aby spróbować jak smakują.Czosnek przecisnęłam przez praskę i zagotowałam z zalewą,użyłam papryki słodkiej zamiast chilli i zobaczymy co wyjdzie,ale zalewa pachniała wspaniale:-) Dzięki za przepis:-)Pozdrawiam.

Opublikowano

Ogórki zrobione,czekam teraz na okazję,aby spróbować jak smakują.Czosnek przecisnęłam przez praskę i zagotowałam z zalewą,użyłam papryki słodkiej zamiast chilli i zobaczymy co wyjdzie,ale zalewa pachniała wspaniale:-)

Dzięki za przepis:-)Pozdrawiam.

To prawda, pachnie niesamowicie :)

Ja nie wytrzymałam i spróbowałam zaraz następnego dnia, już wtedy było czuć słodko kwaśny smak...

Gnieciony czosnek w zalewie powinien dać ostrości zamiast chili...

Proszę dać znać jak wyszło ... :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Skonsumowałam już ogóreczki i donoszę,że są pyszne,chrupiące...polecam wszystkim ten przepis ;-) Może następnym razem dam więcej czosnku,żeby był bardziej wyczuwalny.

Opublikowano

Im więcej czosnku tym lepiej ;) cieszę się że smakowały... pozdrawiam!!!

Opublikowano

Zagotowałam tę zalewę, stygnie. Widzę, że się "rozwarstwia" czy zrobiłam jakiś błąd? proszę o pomoc, bo jeszcze dziś chcę zalać ogórki.

Jak już ogórki zostaną zalane to i tak wszystko osiądzie na dno, dlatego ja co kilka dni przekładam je, raz wieczkiem do dołu raz do góry.