Emillia Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 4 kg ogórków koper czosnek ziele angielskie pieprz zalewa: 2 litry wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 3/4 szklanki ketchupu ( 10-12 łyżek) 3 łyżki musztardy 2 łyżki papryki ostrej (jak ktoś nie lubi na ostro może być papryka słodka) Nieduże ogórki umyć, pokroić w słupki ze skórką. Do słoików włożyć koper, czosnek, ziele angielskie i pieprz ( ilość według uznania). Następnie włożyć ogórki. Zalewę zagotować i ostudzić (dla tych którzy lubią ostrzejsze można dodać do zalewy rozgnieciony ząbek czosnku bub chili, smak jest wtedy taki słodko-kwaśno-ostry) zalać ogórki. Pasteryzować 10 minut. Cytuj
Emma Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ogórki zrobione,czekam teraz na okazję,aby spróbować jak smakują.Czosnek przecisnęłam przez praskę i zagotowałam z zalewą,użyłam papryki słodkiej zamiast chilli i zobaczymy co wyjdzie,ale zalewa pachniała wspaniale:-) Dzięki za przepis:-)Pozdrawiam. Cytuj
Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ogórki zrobione,czekam teraz na okazję,aby spróbować jak smakują.Czosnek przecisnęłam przez praskę i zagotowałam z zalewą,użyłam papryki słodkiej zamiast chilli i zobaczymy co wyjdzie,ale zalewa pachniała wspaniale:-) Dzięki za przepis:-)Pozdrawiam. To prawda, pachnie niesamowicie :) Ja nie wytrzymałam i spróbowałam zaraz następnego dnia, już wtedy było czuć słodko kwaśny smak... Gnieciony czosnek w zalewie powinien dać ostrości zamiast chili... Proszę dać znać jak wyszło ... :) Pozdrawiam! Cytuj
Emma Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Skonsumowałam już ogóreczki i donoszę,że są pyszne,chrupiące...polecam wszystkim ten przepis ;-) Może następnym razem dam więcej czosnku,żeby był bardziej wyczuwalny. Cytuj
Emillia Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Im więcej czosnku tym lepiej ;) cieszę się że smakowały... pozdrawiam!!! Cytuj
minia51 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zagotowałam tę zalewę, stygnie. Widzę, że się "rozwarstwia" czy zrobiłam jakiś błąd? proszę o pomoc, bo jeszcze dziś chcę zalać ogórki. Cytuj
Emillia Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zagotowałam tę zalewę, stygnie. Widzę, że się "rozwarstwia" czy zrobiłam jakiś błąd? proszę o pomoc, bo jeszcze dziś chcę zalać ogórki. Jak już ogórki zostaną zalane to i tak wszystko osiądzie na dno, dlatego ja co kilka dni przekładam je, raz wieczkiem do dołu raz do góry. Cytuj
minia51 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 dzięki, rak właśnie robię. Po ilu dniach można je spróbować? Robiłam je pierwszy raz. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi