DOMOWE_WYROBY Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Do ciasta biorę: 3 jaja, szklankę cukru (można mniej chyba, że jabłka są kwaśne) i szklankę mąki. Rozdzielam żółtka od białek. Obieram kilka mniejszych jabłek. Ubijam białka mikserem, dodaję cukier i znów miksuję. Jak ciasto jest dobrze zmiksowane powstają "bąble". Dodaję żółtka i miksuję. Na koniec dodaję szklankę mąki - miksuję do otrzymania "bąbli" i przelewam ciasto do wcześniej przygotowanej tortownicy. Można tradycyjnie tortownicę wysmarować np. margaryną i obsypać bułką tartą. Ja tego nie lubię i idę na łatwiznę w postaci sprawdzonego papieru do pieczenia. Kroję jabłka i układam na wylanym cieście. Wstawiam ciasto do rozgrzanego (! przy biszkopcie to ważne) piekarnika i piekę około 45 minut w 180-200 st.C. Biszkopt bez dodatków piecze się szybciej, około pół godziny. Najlepiej do niego zaglądać co jakiś czas. Biszkopt można robić z przeróżnymi owocami. Zbliża się jesień, a ze śliwkami jest równie pyszny. Pieczenie ciasta krok po kroku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.195815323813190.48453.176386815756041 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Mam pytanie-czy owoce nie zapadną się w ciasto? Zwłaszcza wspomniane śliwki są dosyc ciężkie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DOMOWE_WYROBY Opublikowano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Bywa różnie, czym się kompletnie nie należy przejmować. Podobno na opadające owoce jest sposób: należy ciasto po przelaniu do tortownicy opruszyć mąką i dopiero na wierzch położyć owoce. Dużo zależy też od konsystencji samego ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.