justhi Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Wczoraj eksperymentowałam z kurczakiem z makaronem z zupek chińskich. Dziś to: 80 dag łopatki wieprzowej po 4 papryki i ziemniaki 1/2 l bulionu warzywnego (ja go nie używam) cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżka mąki 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku, tymianek, sól i pieprz zacierki: 10 dag mąki 1 jajko 2-3 łyżki wody sól Wieprzowinę pokroić w kostkę, przesmażyć w rondlu na oleju. Zalać gorącym bulionem (ja zalałam wodą), gotować pod przykryciem 40 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, papryki - w paski. Razem z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela dodać do mięsa, przyprawić papryką, tymiankiem, solą i pieprzem, gotować 10 minut. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Oprószyć mąką, podsmażyć. Wlać odrobiną wywaru z gulaszu, wymieszać. Zasmażkę i koncentrat pomidorowy dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać. Zacierki: mąkę zagnieść z jajkiem, 2-3 łyżkami wody i szczyptą soli. Kluseczki zetrzeć wprost do gulaszu, gotować 10 minut. SMACZNEGO! :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 I to muszę wypróbować :tongue: Cytuj
justhi Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2011 Dzisiaj robiłam to dla rodziców i brata i im również smakowało :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi